Китай лідирує за кількістю страт

Поділитися
У 2011 році було страчено 676 осіб у 20 країнах, що перевищило показники 2010 року на 149 осіб. Найбільше людей було страчено в Китаї.

У 2011 році по всьому світу було страчено не менше 676 осіб, йдеться у щорічному звіті правозахисної організації Amnesty International.

Окрема група країн застосовувала смертну кару у 2011 році з загрозливою частотою, наголошується в опублікованій доповіді організації. Китай продовжує страчати тисячі людей, а в Ірані, Іраку та Саудівській Аравії відзначено різке збільшення числа страт. У списку головних «катів» у черговий раз фігурують КНДР, Саудівська Аравія, Сомалі, США і Ємен.

Правозахисники відзначають скорочення числа страт у Лівані, Палестинській автономії та Тунісі. В Японії вперше за 19 років не стратили жодного ув'язненого.

Скільки людей було страчено у Китаї - невідомо. У минулому році Китай скасував вищу міру покарання за 13 злочинів, одночасно поповнивши цей список як мінімум двома злочинами. Страчують за незаконну торгівлю наркотиками, злочини, пов'язані з корупцією.

За інформацією Amnesty International, Іран займає друге місце за ймовірним числом страт. У 2011 році офіційні джерела підтвердили там 360 виконань вироку про вищу міру покарання. Серед страчених було не менше трьох осіб, які не досягли 18-річного віку, що заборонено нормами міжнародного права.

Число страт у Саудівській Аравії збільшилося більш ніж у три рази: у 2011 році було страчено не менше 82 осіб, тоді як у 2010 - 27.

Більшість з 68 осіб, засуджених до вищої міри в Іраку у 2011 році, звинувачувалися в участі у незаконних бандформуваннях.

США залишаються єдиною країною, що входить до «великої вісімки» і застосовує смертну кару. Проте під тиском громадськості число летальних ін'єкцій там скоротилося, а штат Іллінойс став 16-м штатом, де вищу міру заборонено. У 2011 році в США було страчено 43 людини.

Що стосується Європи, то після скасування 1 січня 2012 смертної кари в Латвії - держава стала 97-ю у світі, що відмовилася від вищої міри покарання, - такі вироки виконуються тільки у Республіці Білорусь. У Білорусі - разом з Китаєм, Монголією та В'єтнамом - відомості, що стосуються приведення у виконання вироків до вищої міри покарання залишаються засекреченими.

Нагадаємо, парламентська фракція Комуністичної партії України пропонує розглянути у Верховній Раді законопроект про введення смертної кари в Україні. !zn

Читайте також:

У Білорусі розстріляли обох засуджених за теракт в метро

Комуністи пропонують ввести в Україні смертну кару, а регіонали - довічне ув'язнення


Конституційний суд поставив під сумнів власне рішення про неконституційність смертної кари

Половина жителів Південного Сходу України хочуть відновлення смертної кари

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі