В Україні близько 100 тисяч "офіційних" алкоголіків

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
100 тисяч українців стоять на обліку в наркологів з алкогольною залежністю. Такі цифри на прес-конференції озвучив нарколог, кандидат медичних наук Андрій Карачевський.

"За статистикою серед залежних більше міського населення, ніж сільського. Однак на обліку ті, хто потрапляв у поле зору лікаря-нарколога, звертався по допомогу або кого привезли з алкогольними психозами. На периферії медична допомога гірша, отже деяких пацієнтів просто не врахували", - говорить А. Карачевський.

За його словами, алкоголізм за останні роки помолодшав. Раніше вважалося, що середній вік алкоголіка другого ступеня, тобто зі схильністю до запоїв, 35 років. Зараз до лікарів все частіше звертаються 20-річні і навіть 18-річні запійні алкоголіки.

"Найсерйознішою стадією алкоголізму вважається третя. При ній людина набуває розумову відсталість, у неї трапляються психози. Нас учили, що таких людей вилікувати вже неможливо. Однак, досвід показує, що одужують будь-які пацієнти", - стверджує нарколог.

На його думку, немає особливої ​​різниці між пивним, винним, коньячним і іншими видами алкоголізму. Не варто протиставляти один алкоголь іншому. Крім того, немає безпечної дози алкоголю. Ніхто не може гарантувати, що людина не стане алкоголіком, якщо вона буде пити лише один келих вина в день. Є генетично запрограмовані механізми, згідно з якими 10 відсотків населення будь-якої країни теоретично можуть стати алкоголіками.

"Якщо у вас в роду є люди, які страждали запоями, мали судомні напади та інші психічні проблеми, краще не пити взагалі. Також варто утриматися від алкоголю тим, хто переніс черепно-мозкову травму, перехворів гепатитом С, енцефалітом. Якщо в людини вже сформувалася друга стадія алкоголізму, пити помірно в свята як всі інші вона вже ніколи не зможе. Солоні огірки свіжими не стануть, тому змінилася біохімія. Колишнім алкоголікам не можна вживати навіть медичні краплі на спирту, бо вони викликають зрив", - зазначив лікар.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі