В Україні набув чинності закон про контроль за вмістом ГМО у продуктах

Поділитися
В Україні набув чинності наказ МОЗ про затвердження переліку харчових продуктів, у яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО).

Згідно з документом, до цього переліку входять соя, соєві боби і проростки, концентрат соєвого білка, соєве борошно, замінник молока (соєве молоко), консервована соя, варені або смажені соєві боби, смажене соєве борошно, а також продукти, отримані з використанням їхніх складових - ферментовані соєві продукти, соєва паста, соєвий соус, тофу, квашені напої, морозиво, майонез, соєва олія, соєвий лецитин і продукти, отримані або виготовлені з використанням зазначених продуктів.

Також до списку увійшли ріпак і продукти його переробки, лляне масло, бавовняна олія, пшениця в натуральному вигляді і продукти, виготовлені з пшениці, у тому числі - хліб і хлібобулочні вироби, а також продукти, що містять рис.

Окрім того, контролю підлягає кукурудза для безпосереднього споживання, борошно кукурудзяне або таке, що містить кукурудзяну, крупа кукурудзяна, кукурудза заморожена і консервована, попкорн з кукурудзи, кукурудзяні чіпси, кукурудзяна олія, кукурудзяний крохмаль, глюкоза, фруктоза і патока з кукурудзи.

До списку увійшли також картопля (для безпосереднього споживання), напівфабрикати з картоплі швидкозаморожені, пюре картопляне сухе, картопляні пластівці, картопляні чіпси, картопляні крекери (напівфабрикати), продукти з картоплі смажені, а також концентрат з картоплі - у тому числі: борошно для оладок, вареники з картоплею (напівфабрикати), консерви з картоплі, картопляний крохмаль, глюкоза і патока з картоплі.

Також до переліку увійшли томати для безпосереднього вживання в їжу (у тому числі консервовані), томатна паста і пюре, томатний сік, напої, томатні соуси, кетчупи та продукти, що містять ці компоненти.

У списку присутні і кабачки, диня, папайя, цикорій і продукти, а також цукор, глюкоза, фруктоза, виготовлені з цукрового буряка.

Окрім того, контролю підлягають продукти дитячого харчування та сировина для їхнього виготовлення, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти, дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому переліку, а також харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у переліку, та закваски, дріжджові культури і продукти, що їх містять.

Нагадаємо, у 5,9% харчової продукції, яка була перевірена Держспоживстандартом було виявлено генетично модифіковані організми.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі