В Японії назвали відповідальних за катастрофу на "Фукусіма"

Поділитися
Комісія з розслідування причин аварії на атомній електростанції "Фукусіма-1" оприлюднила попередні результати своєї роботи, повідомляє Reuters.

Згідно з висновками експертів, важкі наслідки аварії були викликані нездатністю керівників кризового штабу налагодити чітку взаємодію з керівництвом країни. Через це під час кризи раз у раз приймалися із запізненням і помилкові рішення, що, в свою чергу, не дозволило впоратися з аварією швидше і з меншою шкодою.

Крім того, комісія звинуватила керівництво Tepco - компанії-оператора АЕС - у нехтуванні ризиками. У ході розслідування з'ясувалося, що ще в 2008 році компанія на підставі тестів знала про тяжкі наслідки цунамі вище 15 метрів для "Фукусіма-1", однак не стала нічого робити, вважаючи, що така хвиля просто не може виникнути.

Цунамі, вдарило по Японії 11 березня 2011 року, в деяких місцях перевищувало 20 метрів.

Комісія також звинуватила державного регулятора в атомній сфері в тому, що співробітники цього відомства також знали про результати досліджень Tepco про цунамі, але не стали вимагати від компанії звести додаткові захисні споруди.

Як очікується, остаточну версію доповіді про причини аварії, дії чиновників і фахівців з ліквідації її наслідків комісія опублікує влітку 2012 року.

Землетрус і цунамі в Японії на початку весни стали причиною найбільшої аварії на атомній електростанції "Фукусіма-1". Тоді через відмову генераторів припинила працювати система охолодження реакторів, що призвело до перегріву і оплавлення паливних стрижнів.

У результаті в атмосферу потрапила велика кількість радіації, через що аварійна АЕС припинила роботу, а всі місцеві жителі були евакуйовані. Очікується, що на деактивацію територій, прилеглих до "Фукусіма-1" піде декілька десятиліть.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі