Виповнюється 26 років від дня аварії на Чорнобильській АЕС

Поділитися
© word-it.ru
Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Виповнюється 26 років від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка вважається найбільшою в історії світової атомної енергетики.

26 квітня 1986 о 1 годині 23 хв. за київським часом на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. В результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 ( період напіврозпаду 29 років). Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що у 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі 1945 року. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

В результаті вибуху на ЧАЕС радіоактивного забруднення зазнала частина території України, Білорусі та Росії.

Спочатку керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень з Швеції, де на Фоксмаркській АЕС були знайдені радіоактивні частинки, принесені зі східної частини СРСР, і оцінки масштабів зараження почалася евакуація близько 130 тисяч мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивне ураження отримали близько 600 тисяч осіб, в першу чергу ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

У 1990 році указом президії Верховної Ради Української CСР 26 квітня оголошено Днем Чорнобильської трагедії.

Останній реактор Чорнобильської АЕС був зупинений в 2000 році.

У ніч на 26 квітня в багатьох містах відбулися заходи в пам'ять про Чорнобильську катастрофу. Так, у місті Славутич (50 км від АЕС), де живуть сім'ї працівників сервісних служб ЧАЕС, цієї ночі відбувся меморіальний мітинг. "Люди, яких ми згадуємо, заплатили за цю помилку життям. Я сподіваюся, що це ніколи не повториться. Дай Бог, щоб нинішні керівники не повторили тих помилок, які були зроблені перед Чорнобильською аварією", - говорить Володимир Щербина, який працював на АЕС у час аварії.

У Києві з 00:55 до 1:35 пройшов поминальний молебень, покладання квітів і гірлянд до Меморіального кургану героїв Чорнобиля на території церкви Святого Архангела Михайла УПЦ МП та пам'ятного знаку "Воїнам Чорнобиля". Також меморіальний захід тут відбудеться і о 10:00 26 квітня. О 12:00 пройде мітинг-реквієм біля пам'ятного знака "Героям Чорнобиля" на території меморіального комплексу "Героям Чорнобиля" у Деснянському районі. "Ритуал пам'яті" з покладанням квітів до пам'ятних місць пройде і в Шевченківському районі, о 12:00 пройде молебень у пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи за адресою: вул. Нагірна, 6. Мітинг-реквієм на території Меморіального комплексу "Жертвам Чорнобильської катастрофи" з поминальним обідом відбудеться і в Святошинському районі о 12:00 на перетині вул. Перемоги і вул. Чорнобильської. В Оболонському районі на вул. Малиновського, 6 проведуть мітинг-реквієм біля пам'ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи.

Президент України Віктор Янукович сьогодні візьме участь у церемонії запуску технологічного циклу будівництва арки нового безпечного конфайнмента Чорнобильської АЕС. Проект об'єкта, вартість якого складає більше 1,5 млрд євро, був прийнятий у квітні Україною спільно з міжнародним співтовариством. !zn

Читайте також:

Чорнобильську зону хочуть перетворити на всеукраїнську оздоровницю

На Чорнобильській АЕС готуються до будівництва нового саркофага

Туристам знову дозволили відвідувати чорнобильську зону


ЄК перевірить, куди Україна вже 15 років направляє гроші, виділені на ліквідацію аварії на ЧАЕС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі