Витік газу на платформі в Північному морі загрожує екологічною катастрофою

Поділитися
© casfala.com
Французькому концерну Total поки не вдається зупинити витік газу на видобувній платформі Elgin біля берегів Шотландії. Екологи попереджають, що аварія загрожує порушити екосистему всього Північного моря.

Експерти попереджають, що результатом великого витоку газу на буровій платформі Elgin біля берегів Шотландії в Північному морі може бути серйозна екологічна катастрофа. У вівторок, 27 березня, отруйний і вибухонебезпечний газ, що містить сірководень, продовжував безперешкодно виходити в атмосферу.

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) заявив про можливий колапс екосистеми всього регіону. «Якщо витік газу, як побоюються експерти, буде тривати довгий час, в районі аварії можуть виникнути мертві зони, які будуть негативно впливати на екосистему всього Північного моря», - заявив 27 березня в Берліні експерт з охорони моря WWF Штефан Луттера. За його словами, аварія на платформі Elgin стала «ще одним доказом того, що свердловини на великій глибині в морі не піддаються повному контролю».

«Проблема вийшла з-під контролю», - заявив глава норвезької екологічної організації Bellona Фредерік Хауге. За його словами, перш ніж евакуювати співробітників платформи, слід було вжити заходів для усунення витоку.

Французький концерн Total, якому належить платформа Elgin, заявив, що вживає всіх заходів для припинення витоку газового конденсату. На платформі відключено електрику, щоб знизити небезпеку вибуху. Всі 238 осіб, що знаходилися на ній, були евакуйовані вертольотами. Ніхто не постраждав. З міркувань безпеки енергетичний концерн Shell 27 березня також евакуював своїх робітників з двох сусідніх видобувних платформ.

Британська влада ухвалила рішення створити навколо місця аварії зону відчуження, закриту для руху морського і повітряного транспорту. Кораблі і торгові судна не можуть наближатися до платформи Elgin ближче, ніж на дві морські милі, літаки повинні обходити цей район на відстані не менш, ніж три морські милі. Про це 27 березня повідомила британська берегова охорона.

Про витік газу на нафто-і газодобувної платформи Elgin, розташованої в 240 кілометрах від міста Абердін, стало відомо ще 25 березня. Над платформою висить велика хмару газу. Сліди газового конденсату видно на поверхні води на відстані більше 10 кілометрів від платформи.

Концерн Total повідомив, що для нього аварія на Elgin стала найбільшою в регіоні Північного моря за останнє десятиліття. Для припинення витоку може знадобитися до півроку, заявив представник французької компанії. !zn

Читайте також:

BP заплатить рибалкам 7,8 млрд дол за розлив нафти в Мексиканській затоці

WWF: Всі енергопотреби світу можна задовольнити чистою енергією до 2050 року


Єврокомісія заборонила «Газпрому» використовувати «Північний потік» на повну потужність

Та не пересохнуть газові труби!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі