Влада Житомирської області готова забрати в місцевого населення тисячі гектарів землі для структур Фірташа

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© dmitryfirtash.com
Житомирська обласна рада в останні місяці роздає одну тисячу гектарів території області за іншою для видобутку ільменітів. При цьому про які-небудь компенсації жителям місцевих сіл, яких позбавляють не тільки землі, але і середовища проживання, не йдеться.

У Житомирській області йде боротьба влади з місцевим населенням за 6 тис. га Торчинського родовища ільменітів - сировини, з якої роблять металевий титан і його двоокис. До титановим родовищ на Житомирщині проявляє інтерес фінансово-промислова група Дмитра Фірташа Group DF - раніше вона отримала від влади право на розробку найбільшого Стремигородського родовища ільменітів. Про це в своїй статті для ZN.UA пише житомирський кореспондент Віктор Конєв.

Як зазначає кореспондент, Житомирська обласна рада в останні місяці роздає одну тисячу гектарів території області за іншою. При цьому про які-небудь компенсації жителям місцевих сіл, яких позбавляють не тільки землі, але і середовища проживання, мова не йде. Зате з вуст обласного керівництва звучать фрази про «державний інтерес».

13 листопада під час засідання комісії облради з питань Чорнобильської катастрофи, екології та природних ресурсів питання про виділення площі в 6 тис. га дочірньому підприємству НАК «Надра України» - «Житомирбуррозвідці» зарубали. Однак жителі приречених сіл розуміли, що ніяка це не перемога. У них була інформація, що 26 листопада питання про Торчинське родовище внесуть до порядку денного сесії облради прямо із залу і напевно «протиснуть» його. От і вирішили їхати в Житомир - пікетувати сесію.

Як повідомив ZN.UA учасник пікету, житель села Чайківка Володимир Болбут, у день сесії рейсовий автобус сполученням Чайківка-Житомир скасували.

«Ми спробували замовити автобус у житомирського приватного перевізника. Коли він дізнався, що треба везти людей з Чайківки, відмовився, сказав, що йому треба годувати сім’ю і що він не хоче втратити ліцензію. Але ми все ж таки пробилися в Житомир. А коли стояли в пікеті біля житомирського «білого дому», до нас підходили жителі сіл, що перебувають у зоні Стремигородського родовища, яке віддали на розробку в червні, і зі сльозами на очах казали: «Не віддавайте їм своєї землі, не повторюйте нашої помилки!», - розповів Володимир Болбут.

За його словами, ні про які компенсації за землю місцевим жителям не йдеться. «Вигребуть звідси ільменіт і кинуть нас напризволяще. Ми живемо із землі. Є робота, одержуємо орендну плату за паї. А коли тут перевернуть землю, що у нас залишиться? Нічого! Ні землі, ні роботи», - підкреслив співрозмовник ZN.UA.

«Після сесії почали нас пресувати, - розповідає Володимир Болбут. - Приїхав голова Радомишльської райдержадміністрації Ігор Харитончук разом із начальником управління освіти. Викликали учасників пікету, прочищали мізки. Казали: «Це справа державна, і якщо захочуть розробляти родовище, вас не запитають». Пригрозили, що не виділять грошей на котельню для школи і з зарплатами будуть проблеми».

Автор статті зазначає, що розробка родовищ навряд чи матиме позитивний економічний ефект для місцевого населення. Про це свідчить той факт, що місцевий головний центр видобутку копалин - селище Володарськ-Волинський - є найбільш депресивним з усіх райцентрів офіційно депресивної Житомирській області.

Нагадаємо, фінансово-промислова група Group DF, яка володіє рядом титанових активів в Україні і за кордоном, планує навесні 2013 розпочати розробку Стремигородського родовища ільменітових руд (Житомирська область). Про це в червні повідомив журналістам власник групи Дмитро Фірташ. «Це досить велике і складне за технологіями родовище. Ми майже чотири роки займалися проектом і технологіями та з наступної весни трактори зайдуть в поля», - сказав він.

Стремигородське родовище з прогнозними запасами 1,2 млрд тонн руди є одним з найбільших у світі.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Віктора Конєва «Продається область на вивіз. Недорого». !zn

Читайте також:

Фірташ купує газ у власного офшору, щоб не платити мільйонні податки


Бюджетна годівниця для газового олігарха


ТИТАН або «Титанік» України?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі