Викид радіації на «Фукусімі-1» недооцінили у два рази

Поділитися
Агентство з ядерної та індустріальної безпеки Японії (NISA) оприлюднило результати експертизи, згідно з якими кількість радіоактивного матеріалу, викинутого в атмосферу у перші дні після серії аварій на АЕС «Фукусіма-1», була удвічі більшою, ніж вважалося раніше.

Викид радіоактивних речовин в атмосферу склав до 770 тисяч терабеккерелей. Під час експертизи було встановлено, зокрема, що з другого реактора виділилося більше небезпечних речовин, ніж передбачалося раніше.

Як повідомлялося раніше, загальний викид радіоактивних речовин на «Фукусімі-1» становив від 370 тисяч до 630 тисяч терабеккерелей.

Експерти NISA також опублікували результати власної оцінки стану стержнів першого, другого і третього реакторів після аварії. Зокрема, було зроблено припущення, що процес розплавлення стрижнів у першому і другому енергоблоках відбувався швидше, ніж оцінювали експерти компанії-оператора «Фукусіми-1» ТЕРСО.

Згідно із заявою NISA, розплавлене паливо у першому реакторі проникло у корпус енергоблоку близько 20:00 за місцевим часом 11 березня 2011 року - через приблизно п'ять годин після землетрусу. Подібний процес у другому реакторі стався пізно увечері 14 березня.

Ці дані не співвідносяться з обчисленнями ТЕРСО. За заявою компанії-оператора «Фукусіми-1», корпуси першого і другого енергоблоків було пошкоджено 12 і 16 березня відповідно.

Нагадаємо, 16 квітня керівництво ТЕРСО заявило про те, що ситуацію на "Фукусімі-1" буде взято під контроль протягом шести-дев'яти місяців. Тоді ТЕРСО за три місяці розраховувала налагодити стабільну роботу системи охолодження реакторів і басейнів із відпрацьованим паливом. У наступні три-шість місяців цей процес планувалося взяти під повний контроль.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі