Янукович хоче заборонити будівництво хмарочосів в історичному центрі Києва

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Президент України Віктор Янукович вважає, що в Україні має бути запроваджено регулювання містобудівної діяльності, яке виключило б можливість будівництва хмарочосів в історичних частинах міст.

Про це він заявив сьогодні під час засідання Громадської гуманітарної ради.

В.Янукович підкреслив, що збереження об'єктів національної культурної спадщини - це персональна відповідальність керівників місцевих органів влади. "Рішення, які приймаються радами всіх рівнів з відчуження таких об'єктів, там, де ми встигнемо, ми їх зупинимо. Наприклад, по Києву. Я кілька днів тому сказав голові КМДА (Олександру Попову, - ред.), щоб всі рішення, які були про виділення земельних ділянок на території лісових насаджень, парків, дитячих садів, було зупинено", - сказав він.

За словами голови держави, зараз цими питаннями займається Генеральна прокуратура.

"Ми з вами доб'ємося того, щоб, врешті-решт, навести тут порядок. Але мова не йде про якийсь мораторій або повну заборону на будівництво у буферних зонах, адже реставрація пам'яток і створення туристично-готельної та музейної інфраструктури - невід'ємна частина будівельної діяльності. Тут є велика різниця між руйнуванням та реставрацією, збереженням і використанням", - сказав він.

За словами В.Януковича, багато країн світу пройшли процеси реставрації пам'ятників, і завдяки цьому спадщина цих країн збереглася досі.

"Нам потрібно дуже грамотно і по-господарськи підійти до вирішення цих питань...хмарочосам не місце в історичних центрах, це однозначно. У Києві, Львові, Чернівцях і в будь-якому місті, де їхнє спорудження руйнує історичне середовище", - підкреслив Президент.

За його словами, про це багато років велися розмови, а тепер прийшов час перейти від слів і документів до справи і вибудувати надійну систему захисту всіх національних святинь від усяких посягань.

В.Янукович вважає, що в Україні має бути запроваджено таке регулювання містобудівної діяльності, яке існує в багатьох європейських містах - Кракові, Будапешті, Празі, Відні, де жорстко регламентується не тільки сама можливість будівництва, але і габарити будівель, а також характер їхньої архітектури.

Нагадаємо, раніше КМДА надала список з восьми будівельних об'єктів, які міська влада вважає найбільш резонансними. Зведення цих об'єктів може бути припинено, а будівлі демонтовано. Але заборонити будівництво можна тільки у разі виплати компенсацій забудовникам на суму близько 1 млрд грн, а у міста таких коштів немає.

За матеріалами: ЛІГАБізнесінформ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі