Японія просить інформацію про ліквідацію наслідків Чорнобиля

Поділитися
© bigmir.net
Постраждала від аварії на АЕС «Фукусіма-1» Японія розраховує отримати інформацію про ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи.

Японія і Україна почнуть перемовини, націлені на укладення угоди про співробітництво в галузі подолання наслідків аварій на АЕС. Як повідомив у вівторок, 24 січня, представник японського зовнішньополітичного відомства, перший раунд перемовин відкриється у Києві в четвер.

Уклавши угоду з Україною, пояснили у МЗС Японії, Токіо розраховує отримати більш широкий доступ до інформації, що стосується причин і особливо наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Раніше місцева влада вже звернулася до Києва з проханням про надання даних, які могли б бути використані для ліквідації наслідків березневої аварії на АЕС «Фукусіма-1».

Представник МЗС Японії зазначив, що влада його країни у першу чергу зацікавлена в інформації про радіаційне забруднення атмосфери, ґрунту і води в зоні катастрофи і про вплив цього на життя і здоров'я людей у ​​прилеглих регіонах. Місцеві експерти розраховують використати ці відомості при плануванні відродження регіону Тохоку у північно-східній частині острова Хонсю, постраждалого від викиду радіоактивних часток з аварійної атомної станції.

У свою чергу, Японія готова полегшити процес обміну з українською владою інформацією з даної проблеми і, можливо, пов'язаними з нею технологічними розробками, відзначають джерела.

Нагадаємо, землетрус і цунамі в Японії 11 березня 2011 року стали причиною найбільшої аварії на атомній електростанції «Фукусіма-1». Тоді через відмову генераторів припинила працювати система охолодження реакторів, що призвело до перегріву і плавлення паливних стрижнів.

У результаті в атмосферу було викинуто значну кількість радіації, через що аварійна АЕС припинила роботу, а всі місцеві жителі були евакуйовані. Очікується, що на деактивацію територій, прилеглих до «Фукусіми-1» піде декілька десятиліть.

Читайте також

Витік радіації на «Фукусімі» міг бути удвічі більшим

Аварія на «Фукусімі» поставила Японію у глухий кут

Експерти сумніваються, що ситуацію на «Фукусімі» було взято під контроль

Збиток від аварії на «Фукусімі» склав 74 млрд доларів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі