Євросуд рекомендував Україні не видавати Росії підозрюваного в замаху на Путіна

Поділитися
© ursa-tm.ru
Євросуд рекомендував Україні призупинити процес екстрадиції Адама Осмаєва до закінчення розгляду його справи. Захист і рідні підозрюваного в підготовці замаху на Путіна чекають реакції президента України Віктора Януковича.

Європейський суд з прав людини (ЕСПЛ) прийняв рішення рекомендувати Україні тимчасово не видавати Російській Федерації головного підозрюваного в справі про підготовку замаху на президента РФ Володимира Путіна Адама Осмаєва.

Як розповіла 20 серпня цивільна дружина Осмаева Аміна Окуєва, ЕСПЛ ще не розпочав розгляду справи по суті, але так як ішлося про питання життя і смерті людини, рекомендував Україні призупинити процес екстрадиції до закінчення розгляду справи.

«Суд прийняв це рішення ще в п'ятницю. Тільки сьогодні ми дізналися про це. Звичайно, рішення європейського суду має рекомендаційний характер. Але ще не було випадку, щоб до цього рішення не прислухалися», - сказала Окуєва.

Вона також додала, що з дня на день захист і рідні підозрюваного очікують реакції президента України Віктора Януковича, якому вони також направили всі скарги Осмаєва та всі документи в справі.

- Суд дозволив екстрадувати до Росії підозрюваного в підготовці замаху на Путіна

Як повідомлялося, 4 лютого в Одесі в ході спеціальної операції затримано гаданих злочинців, які перебували в міжнародному розшуку. Цих осіб підозрюють у скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. Під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадан і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Пьянзін.

Генпрокуратура України направила кримінальну справу, що її раніше порушили органи МВС за ст. 263 КК України ("незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"), на розслідування в слідчий відділ УСБУ Одеської області. На місці пожежі знайдено елементи саморобних вибухових пристроїв. Пьянзіна, який отримав травми під час інциденту, затримали, і він почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їхньої групи є Осмаєв (його затримали в Одесі в лютому).

27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що російські й українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих у Одесі, які готували замах на прем'єр-міністра Росії Путіна після президентських виборів в РФ.

Генеральна прокуратура України отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу Осмаєва, підозрюваного в причетності до підготовки замаху на В.Путіна. У березні 2011 року свідчення підозрюваних дозволили порушити щодо затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України («створення терористичної організації»), ст. 14, ст. 258 КК України («підготовка теракту»).

За інформацією газети «Сегодня», Осмаєв очолював у Одесі осередок терористичної організації «Імарат Кавказ» і був резидентом цього угруповання в Україні.

Апеляційний суд Одеської області 14 серпня підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію до Росії Осмаєва.

Його екстрадиція може тривати, орієнтовно, від тижня до місяця, залежно від того, як узгодять це питання російські та українські відповідні служби, підкреслили в Генеральній прокуратурі України.

Адвокат Осмаєва Валерій Кочетов уважає, що екстрадиція його підзахисного може відбутися протягом 30 днів. !zn

Читайте також:

Справа про замах на Путіна може розвалитися

Організатор замаху на Путіна очолював в Одесі осередок "Імарат Кавказ"

СБУ завершила слідство у справі про замах на Путіна

Суд Москви видав санкцію на заочний арешт одеських терористів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі