З 1 січня швидка допомога повинна буде встигати доїхати до пацієнта за 10 хвилин

Поділитися
З 1 січня швидка допомога повинна буде встигати доїхати до пацієнта за 10 хвилин
Прибуття бригад швидкої медичної допомоги за екстреними викликами має становити 10 хв у містах, у населених пунктах поза межами міста 20 хв з моменту надходження звернення. Зазначені нормативи можуть бути перевищені не більше ніж на 10 хвилин з урахуванням погодних особливостей і стану доріг.

З 1 січня 2013 року в Україні набуває чинності урядова постанова, якою затверджені нормативи прибуття бригад «швидкої допомоги» на місце виклику, а також введено поділ викликів на екстрені та неекстрені в залежності від стану пацієнта.

Так, згідно з постановою Кабінету міністрів України під № 1119 від 21 листопада 2012 року, норматив прибуття бригад швидкої медичної допомоги на місце події за зверненнями, які належать до категорії екстрених, становить 10 хв в містах, в населених пунктах поза межамми міста 20 хв з моменту надходження звернення до диспетчера оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

У постанові зазначається, що «зазначені нормативи з урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей, епідеміологічної ситуації та стану доріг можуть бути перевищені, але не більше ніж на 10 хвилин».

Окрім того, документ передбачає розділення звернень за номерами 103 або 112 на екстрені та неекстрені в залежності від стану пацієнта. Критерії, за якими звернення належать до категорії екстрених або неекстрених, описані в додатку до постанови.

Зокрема, до екстрених викликів належить: якщо пацієнт втратив свідомість, у нього судоми, раптові розлади дихання, раптовий біль в області серця, блювання кров'ю, гострий біль у черевній порожнині, зовнішня кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, гострі психічні розлади, що загрожують життю та здоров'ю пацієнта або оточуючих. Також за екстреним викликом медики будуть виїжджати, якщо у пацієнта травма (поранення, перелом, вивих, опік, важкий забій, травми голови), ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксія (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи) , пошкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо), отруєння, укус тварин, порушення нормального перебігу вагітності.

До категорії екстрених належать також звернення медпрацівників про транспортування пацієнтів, що знаходяться в стані, який вимагає термінової госпіталізації.

«Диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги невідкладно після отримання звернення, яке належить до категорії екстрених», - наголошується в додатку до постанови.

До категорії неекстрених належать звернення щодо пацієнта, стан якого не є невідкладним і супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежитем, болем у горлі; головним болем, запамороченням, слабкістю; болем у попереку, суглобах; підвищенням артеріального тиску; больовим синдромом в онкологічних хворих; алкогольним, наркотичним, токсичним синдромом абстинента.

Також до неекстрених буде віднесено виклик, якщо у пацієнта загострення хронічних захворювань у разі, якщо ті перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря при гіпертонічній хворобі, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному запаленні печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок, суглобів тощо.

«Диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф перенаправляє звернення, що належить до категорії неекстрених, до відповідного закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги у порядку, затвердженому МОЗ, а у разі відсутності такої можливості - направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує екстрені виклики, протягом 1 години з моменту отримання звернення», - наголошується в додатку до постанови.

Також з 1 січня 2013 року набирає чинності закону «Про екстрену медичну допомогу», прийнятий Верховною Радою України 5 липня.

Закон встановлює, що на території України кожен її громадянин або будь-який інший чоловік мають право на безкоштовну, доступну, своєчасну та якісну екстрену медичну допомогу.

Відповідно до закону, іноземці та особи без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, а також фізичні особи, взяті під варту або яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, забезпечуються екстреною медичною допомогою в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

Закон встановлює, що виклик екстреної медичної допомоги здійснюється за єдиним телефонним номером виклику екстреної медичної допомоги 103, або за єдиним номером виклику екстреної допомоги 112. Виклик екстреної медичної допомоги безкоштовний.

Системи медичної допомоги у Криму, областях, містах Київ та Севастополь складаються з центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, бригад, відділень екстреної невідкладної медичної допомоги. !zn

Читайте також:

Рада нарешті схвалила реформу екстреної медичної допомоги

МНС звинуватило Мінфін у зриві створення системи екстреної допомоги 112

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі