Загальну державу хочуть 14% українців і 20% росіян

Поділитися
© comments.ua
Протягом останніх років об'єднатися в одну державу більше хотіли українці, ніж росіяни, проте цього року ситуація змінилася і зараз прихильників союзу більше у Росії - 20%. Однак абсолютна більшість громадян хотіли б жити в різних державах.

І в Україні, і в Росії більшість громадян хочуть бачити обидві країни незалежними, але дружніми державами - з відкритими кордонами, без віз і митниць (в Україні - 72%, в Росії - 60%). Як свідчать дані вересневого опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) і Левада-Центру (Росія), в Україні це число збільшилося за півроку на 3%, в Росії - практично не змінилося.

У Росії у порівнянні з лютим 2012 року зменшилась кількість тих, хто хотів би мати більш ізольовані відносини з Україною - із закритими кордонами, візами і митницями - з 20% до 14%. В Україні кількість таких відповідей зменшилася незначно - з 13% у лютому до 11% у вересні.

Об'єднатися в одну державу упродовж останніх років більше хотіли українці, ніж росіяни, проте поступово ситуація почала змінюватися. Якщо півроку тому цифри зрівнялися (16% в обох країнах), то зараз охочих об'єднатися більше в Росії (20%), ніж в Україні (14%).

У порівнянні з опитуванням лютого 2012 року, гарне ставлення до Росії в Україні зменшилося незначно - з 86% до 83%.

Ставлення росіян до України, навпаки, за півроку суттєво змінилося - кількість позитивно налаштованих росіян збільшилася на 10% - з 64% до 74%. Заступник директора Левада-Центру Олексій Гражданкін, припускає, що цей підйом може бути пов'язаний з прийняттям закону про російську мову, а також з очікуваною росіянами перемогою Партії регіонів на парламентських виборах і продовженням керівництвом України лінії зближення з Росією.

Кількість негативно налаштованих росіян зменшилася з 25% у лютому до 17% у вересні 2012 року. В Україні кількість негативно налаштованих до Росії збільшилася з 9% до 11%.

КМІС в рамках спільного проекту з Левада-Центром провів опитування з 21 вересня по 3 жовтня. Методом інтерв'ю було опитано 2043 респондентів за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 2,3% для показників близьких до 50%, 2,0% - для показників близьких до 25%, 1,4% - для показників близьких до 10%, 1,0% - для показників близьких до 5%.

Дослідження Левада-Центру, репрезентативне для дорослого населення Росії, проводилося 21-24 вересня 2012 року. Опитано 1601 респондента у віці від 18 років, у 127 населених пунктах. !zn

Читайте також:

Кожен десятий українець вважає себе громадянином СРСР

Українці назвали «справжньою жінкою» Тимошенко, «справжнім чоловіком» - Кличка

Майже 70% прихильників Партії регіонів хочуть до Митного союзу з Росією

Все менше кримчан хочуть бачити півострів у складі Росії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі