Затримані на 3 доби чекатимуть на безкоштовну правову допомогу місяць - закон

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Прийнятий у червні Верховною Радою і направлений на підпис президентові закон України «Про безоплатну правову допомогу» містить масу невідповідностей його положень законодавству України.

Так, згідно зі ст. 11, суб'єкт права на безкоштовну допомогу може звернутися по таку допомогу у затверджений графіком органів самоврядування час - для отримання первинної правової допомоги. Виникає питання: що робити особі, якщо з нею трапилася біда і вона потребує правової допомоги в той час, коли, згідно з установленим графіком, прийом громадян не проводиться?

До того ж, як випливає з ч. 4 ст. 10 закону, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у разі письмового звернення осіб щодо надання будь-якого з видів правових послуг з питань, віднесених до їхніх повноважень, зобов'язані надати такі послуги протягом тридцяти календарних днів з дня надходження звернення. Тобто, згідно з цим положенням, тільки через місяць після звернення особа отримає першу реакцію на нього. Але за такий термін, наприклад, людину можуть виселити з її квартири: відповідно до ч. 2 ст. 25 ЗУ «Про виконавче провадження», рішення про примусове виселення боржника має бути виконано у строк до п'ятнадцяти днів. Термін затримання взагалі становить 72 години, виходить, що конституційна гарантія на незаконне затримання вже не поширюється.

Слід також звернути увагу на те, що, за цим законом, суб'єкт одержання юридичної допомоги не бере участь в обранні адвоката (представника), в ухвалі, яка безпосередньо його стосується. А це суперечить приписам ч. 1 ст. 59 Конституції України, згідно з яким кожен вільний у виборі захисника своїх прав, у тому числі і оплачених державою.

Детальніше читайте в матеріалі Ігоря Годецького "Безоплатно - не означає задарма" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі