Життя 50 млн американців під загрозою через потужний ураган «Айрін»

Поділитися
© Samsung
У Нью-Йорку на місто насувається потужний ураган «Айрін», у результаті чого почалася евакуація мешканців.

Поки тайфун загрожує районам мегаполісу, що розташовані в низинах. Режим надзвичайної ситуації уведено також у чотирьох американських штатах. Рятувальники та військові знаходяться в режимі підвищеної готовності.

Повільно набираючи силу, «Айрін» підбирається до східного берега США, залишаючи за собою руїни, вирвані з коренем дерева, лінії електропередач на островах Карибського басейну. Куба, Туркс і Кейкос, Багами, Домініканська Республіка вже випробували на собі міць першого урагану в сезоні. Метеорологи побоюються, що це була лише початок.

У п'яти прибережних американських штатах оголошено надзвичайний стан: Нью-Йорк, Меріленд, Вірджинія, Нью-Джерсі і Північна Кароліна. За п'ятибальною шкалою у «Айрін» поки третя категорія небезпеки, але вона, ймовірно, зросте до четвертої. Максимум доба залишилася до того, як злива та шквальний вітер зі швидкістю до 180 кілометрів на годину вдарять по берегу.

У Кароліні і Меріленді оголошена евакуація: туристи і місцеві жителі залишають курортні міста і бар'єрні острови. Люди вкривають вікна будинків фанерними щитами і виїжджають. Пороми переповнені, задіяні всі човни, на дорогах і мостах виникли пробки.

Загроза настільки реальна, що втікають не тільки прості жителі, а й військові: 27 кораблів ВМФ США на чолі з авіаносцем вийшли з бази Норфолк у відкрите море подалі від урагану, ще 28 залишилися на базі, але їх заховали за рифами і причалами. Евакуйовано також три підводні човни.

Авіарейси в передбачувані райони лиха вже відміняють, національна гвардія готується до рятувальної операції. Вчені з Національного центру вивчення ураганів лякають американців, стверджуючи, що якщо «Айрін» раптово не ослабне, то це буде подія століття.

Прогноз насторожує - 55 мільйонів людей проживають у передбачуваній зоні лиха. У Нью-Йорку, де ураган чекають у неділю вранці, кожному жителю поклали під двері квартири лист із попередженням: «Запасіться питною водою, продуктами і батарейками, ні в якому разі не відкривайте вікна, оскільки очікувана швидкість вітру - 160 кілометрів на годину, і це дуже небезпечно».

Нагадаємо, що з 27 по 29 серпня 2005 року на південь США прийшов ураган Катріна, під час якого загинуло понад 1600 людей, а економічні збитки прирівнювалися до 125 мільярдів доларів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі