Зміни клімату загрожують Україні втратою більше половини орних земель

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© adressa.no
За останні десятиліття в Україні спостерігається фактичне усунення кордонів природно-кліматичних зон на 100-150 км на північ. Часті посухи загрожують перетворенням південних степів у пустелю і втратою для землеробства від 15 до 21 млн га площ орних земель.

Кліматичні зміни несуть реальну небезпеку для України. Участившиеся посухи загрожують перетворенням степів півдня України в пустелю і втратою для землеробства більше половини площ орних земель країни. Про це у статті для ZN.UA пише академік Національної академії аграрних наук Олександр Іващенко.

«В Україні в останні десятиліття почастішали жорстокі посухи й істотно підвищилися літні температури, клімат набуває ознак континентальності. Темпи наростання температури в нашій країні істотно випереджають середні планетарні показники. Особливо рельєфно проявляється така тенденція на Півдні в зоні Степу, де поля й посіви у поточному році фактично не мали опадів протягом чотирьох-п’яти місяців», - зазначив академік.

«Відповідно на мізерних запасах вологи, що була в ґрунті після попередніх посушливих осені та безсніжної зими, формувати урожай сільськогосподарських культур було дуже складно», - пише Олександр Іващенко.

За його словами, за останні десятиліття відбувається фактичне зміщення меж природно-кліматичних зон на 100-150 км на північ. Умови вегетації у традиційній підзоні Північного Степу (Дніпропетровська, Кіровоградська області та ін.) за останні роки фактично відповідали підзоні Південного Степу. Гідротермічний коефіцієнт цього року тут становив 0,45. Це умови - як у зоні Південно-Західної Африки у пустелі Калахарі.

«Підзона Північного Степу зміщується відповідно на території Черкаської, Полтавської та інших областей, які традиційно були в зоні Лісостепу. У Південному Степу (Херсонська, Запорізька області, Кримська АР та ін.) реально вже проявляються ознаки опустелювання», - підкреслив він.

Учений відзначив, що збереження наявних тенденцій змін клімату в найближчі 20 років становить реальну небезпеку фактичної втрати для інтенсивного землеробства не тільки зони Степу, але й понад половину площ орних земель країни і майже двох третин площі сучасної зони Лісостепу.

Такі наслідки, стверджує Олександр Іващенко, можуть призвести до непридатності території для проживання людей і ведення господарської діяльності, тобто фактично до:

  • втрати в господарському використанні від 15 до 21 млн га площ орних земель;
  • недоотримання щорічно валового збору від 24 до 40 млн. т якісного зерна та інших продовольчих культур (овочів, плодів, ягід, винограду, горіхів, кормів), що є традиційною продукцією зони Степу;
  • неконтрольованої міграції населення зони Степу у північніші регіони країни через неможливість ведення аграрного виробництва;
  • дефіциту прісної і чистої води;
  • дискомфортності навколишнього середовища для життя на Півдні.


Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Олександра Іващенка «Калахарі - український степ». !zn

Читайте також:

Вчені довели причетність людини до глобального потепління

Нью-Йорк опиниться під водою до 2300

Розкриття величезних дзеркал на орбіті Землі може призвести до посухи

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі