Британські інженери створили пристрій, що дозволяє бачити крізь стіни

Поділитися
Прилад дозволяє за допомогою звичайного маршрутизатора Wi-Fi фіксувати рух за стіною. Сам по собі пристрій не посилає жодних сигналів, тому його неможливо виявити. Це робить розробку ідеальною для шпигунської діяльності та військових операцій.

Інженери Карл Вудбрідж і Кевін Четто з Університетського коледжу Лондона розробили пристрій, що дозволяє за допомогою звичайного маршрутизатора Wi-Fi фіксувати рух за суцільною стіною.

Принцип роботи «радара» заснований на так званому ефекті Доплера: коли радіохвиля відбивається від рухомого об'єкту, її частота змінюється. Сигнал Wi-Fi є якраз такою хвилею.

Прилад має дві антени. Одна відстежує сигнал базових станцій, що діють поблизу, інша приймає відбиті хвилі і вимірює їх частоту. Комп'ютер порівнює ці дані і точно визначає наявність в зоні дії Wi-Fi роутера рухомих об'єктів, а також напрямок їх руху і швидкість.

З наближенням людини чи предмета до маршрутизатора частота відбитого сигналу збільшується, а при видаленні - зменшується. В експериментах радар точно фіксував переміщення людей за цегляною стіною товщиною 30 сантиметрів. Роутери, які працюють з частотою 2,4 або 5 гігагерц, встановлені сьогодні в багатьох квартирах і офісах. Вловлюючи їх сигнали, можна в прямому сенсі дивитися крізь стіни.

Сам по собі пристрій не посилає жодних сигналів, тому його неможливо виявити. Це робить розробку ідеально. для шпигунської діяльності та військових операцій. Вsy також може сильно полегшити роботу поліцейському спецназу при звільненні заручників. Однак викликає побоювання той факт, що об'єктом стеження легко може стати будь-яка людина, у якого вдома є бездротовий маршрутизатор.

Автори винаходу планують підвищити чутливість приймача настільки, що можна буде фіксувати рухи грудної клітки при диханні, а також визначати, сидить людина або стоїть.

Пристрій легко поміщається в портфелі і потребує тільки робочий Wi-Fi роутер, що «висвітлює» приміщення своїми сигналами. !zn

Читайте також:

NASA і Boeing продемонстрували трикутний «літак майбутнього» (відео)


Британські вчені навчать смартфони пророкувати майбутнє власників


Вченим вдалося навчити робота виражати емоції (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі