Число кібератак в 2011 році зросло майже у два рази

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Кіберзлочинців все більше цікавлять мобільні програми. Атаки тепер націлені на організації незалежно від їхнього розміру та чисельності персоналу.

Число кібератак у світі у 2011 році продовжувало стрімко зростати і збільшилося на 81%. Про це йдеться у щорічному звіті про загрози інтернет-безпеки корпорації Symantec.

За даними компанії, число унікальних зразків шкідливого коду у світі збільшилося до 403 мільйонів, частка щоденних Web-атак зросла на 36%. У той же час значно знизився рівень спаму і на 20% знизилася кількість нових вразливостей.

Як наголошується у звіті, ця глобальна статистика на тлі зростання ринку шкідливого ПО виявляє цікаву тенденцію. Зловмисники стали використовувати прості інструментарії для існуючих вразливостей. Все частіше кіберзлочинці націлюються на соціальні мережі. Сама природа таких мереж формує помилкову думку про безпеку користувачів і зловмисники бачать в них нових жертв. Технології соціальної інженерії і вірусна природа соціальних мереж дозволяють загрозам розповсюджуватися з величезною швидкістю.

Персональні дані приблизно 1,1 мільйона осіб - середній результат кожної успішної атаки в 2011 році. Тут спостерігається різке зростання в порівнянні з попередніми роками. Такі інциденти виявилися серйозною загрозою, в 2011 році були викрадені дані про 187 мільйонів людей. Однак найчастіша причина витоків даних - крадіжка або втрата ноутбука або іншого носія даних, наприклад, смартфона, флеш-диска або носія з резервною копією. В результаті подібних витоків були розкриті дані близько 18,5 мільйонів осіб.

У 2011 році число мобільних вразливостей зросло на 93%. У той же час помічено зростання загроз для системи Android. З ростом числа вразливостей для мобільних пристроїв зловмисники не тільки пристосовують існуючі шкідливі програми для мобільних пристроїв, але і створюють спеціалізоване шкідливе ПО, що використовує всі можливості мобільної платформи. У 2011 році мобільні віруси вперше представили реальну загрозу для бізнесу і індивідуальних користувачів. Ці загрози призначені для збору даних, передачі контенту та відстеження користувачів.

«У 2011 році методи зловмисників стали ефективнішими за рахунок поєднання більш складних цільових атак і атак із використанням існуючих вразливостей і соціальних мереж, - сказав Стів Тріллінг, старший віце-президент і головний технічний директор Symantec. - Зокрема, хакери розширили сферу діяльності, зосередившись на організаціях усіх розмірів з будь-якою чисельністю персоналу. Такі цільові атаки в поєднанні з безпрецедентною кількістю витоків даних і збільшенням числа мобільних загроз говорять про те, що організації повинні приділяти особливу увагу захисту інформації». !zn

Читайте також:

Хакери атакували сайти уряду США і організацій із захисту авторських прав

Касперський: Більшість офісних працівників незабаром залишаться без інтернету

США залишають за собою право застосовувати військову силу для боротьби з кібер-атаками

У Пентагону вкрали 24 тисячі даних

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі