Ємність жорстких дисків збільшать у 20 разів

Поділитися
© ZN.UA
У Seagate кажуть, що останні тенденції розвитку технологій ще раз доводять стару істину: «занадто великих жорстких дисків не буває».

Виробник жорстких дисків Seagate Technology продемонстрував нову технологію, що дозволяє розміщувати до трильйона біт на одному квадратному дюймі поверхні пластини жорсткого диска. У Seagate стверджують, що подібної технології надщільного запису поки немає ні в кого з інших виробників накопичувачів.

Як розповіли в компанії, протягом наступних 10 років Seagate почне випускати 3,5-дюймові жорсткі диски, ємність яких буде доходити до 60 терабайт (60 000 гігабайт). Для порівняння: сьогоднішні найбільш місткі моделі дисків мають ємність у 3 терабайта або 620 млрд біт на квадратний дюйм.

В Seagate кажуть, що останні тенденції розвитку технологій ще раз доводять стару істину: «занадто великих жорстких дисків не буває». Так, соціальна мережа Facebook зараз зберігає близько 100 петабайт одних лише фотографій і відео. Водночас, багато систем зберігання нині відмовляються від жорстких дисків, віддаючи перевагу більш швидкісним, але менш містким, SSD-накопичувачам. У Seagate кажуть, що з їхньої точки зору, навіть у 10-річній перспективі системи зберігання даних не зможуть повністю відмовитися від жорстких дисків через їх феноменальну місткість.

Для розміщення терабіта даних на одному квадратному дюймі поверхні Seagate використовувала технологію магнітного записи з підігрівом (HAMR - heat-assisted magnetic recording), у якій надточні лазери буквально «ввипалюють» дані на підкладку із залізного сплаву. HAMR як технологія знаходиться в розробці вже близько шести років, але і на сьогодні вона як і раніше знаходиться на ранній стадії розвитку. Сьогоднішні комерційні жорсткі диски використовують у більшості випадків технологію перпендикулярного магнітного запису (PMR - perpendicular magnetic recording), у якої є деякі обмеження. Приміром, якщо магнітні «зерна» розмістити надто близько один до одного, намагаючись домогтися більш високої щільності запису, то вони можуть почати заважати один одному, не дозволяючи голівці отримувати дані.

За допомогою HAMR лазерна система піднімає температуру поверхні пластини до 650 гр Кельвіна (близько 377 градусів за Цельсієм), однак на дуже короткий проміжок часу - приблизно на одну наносекунду. В умовах високої температури ефект магнітної інтерференції значно знижується, дозволяючи кодувати дані на диску набагато щільніше і зчитувати їх потім при більш низьких температурах.

В Seagate кажуть, що поки не готові повідомити, коли перші HAMR-диски з'являться в продажі, але прогнозують, що перші моделі будуть мати ємність приблизно в 10 терабайт. !zn

Читайте також:

Магнітні процесори будуть в мільйон разів економічніше сучасних

Інженери запропонували використовувати серце в якості пароля для комп'ютера


В IBM записали 1 біт інформації на 12 атомах


Учені почали розробку комп'ютерів з тканини

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі