Fujitsu почав постачання найбільш потужного комп'ютера на планеті

Поділитися
Японський комп'ютерний розробник Fujitsu сьогодні, 28 вересня, повідомив про початок поставок своєї останньої розробки - суперкомп'ютера Fujitsu K, який претендує на роль найбільш потужного комп'ютера у світі. Замовником даної машини є японський урядовий інститут RIKEN.
Японський комп'ютерний розробник Fujitsu сьогодні, 28 вересня, повідомив про початок поставок своєї останньої розробки - суперкомп'ютера Fujitsu K, який претендує на роль найбільш потужного комп'ютера у світі. Замовником даної машини є японський урядовий інститут RIKEN.Вартість гігантського суперкомп'ютера публічно не оголошується. В інституті RIKEN розповідають, що створеній машині цілком під силу проводити близько 10 квадрильйонів математичних операцій на секунду. Зовні K складається з 800 повнорозмірних серверних стійок з обладнанням і 80 000 процесорів Fujitsu SPARC 64 VII fx, що працюють на частоті 2,2 Ггц. По всьому периметру суперкомп'ютера проходить швидкісна мережева магістраль, яка за допомогою системи інтелектуальних інтерконектів пов'язує всі центральні процесори Fujitsu K в єдиний організм, що виконує розрахунки з гігантськими масивами даних. У компанії говорять, що архітектура суперкомп'ютера така, що між найближчими процесорами будуть прямі з'єднання, тобто класичного поділу на стієчні сервери тут немає, хоча різноманітне устаткування присутнє. За словами інженерів, складання в інституті RIKEN буде проходити більше року і реально запрацює машина лише до 2012 року. У Fujitsu говорять, що у системі спочатку планувалося використовувати два типи процесорів та два обчислювальних блоки: скалярний для основних обчислень і векторний для математичних операцій. Проте у результаті гібридна система все-таки перетворилася на систему однієї архітектури. Варто відзначити, що якщо рівня у 10 петафлоп/сек в еталонному тесті Linkpack буде досягнуто, то розробка Fijitsu стане безумовним лідером у рейтингу 500 найпотужніших комп'ютерів світу. Для порівняння: зараз лідером рейтингу є суперкомп'ютер Cray Jaguar, встановлений в Окриджській Національній фізичній лабораторії у США. Його потужність складає 1,75 петафлоп/сек.

За матеріалами CyberSecurity.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі