Google закриває свій комунікаційний сервіс Wave

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Сервіс Google Wave був запущений у травні 2009 року, а відкрита реєстрація почалася лише через рік - в травні 2010 року. Проте вже в серпні 2010 року компанія оголосила про припинення розробки сервісу і запропонувала користувачам експортувати дані з нього до 30 квітня 2012 року.

Компанія Google закриває 30 квітня свій комунікаційний сервіс Google Wave, призначений для спілкування та обміну файлами в режимі реального часу за допомогою браузера.

Сервіс Google Wave був запущений у травні 2009 року, а відкрита реєстрація почалася лише через рік - у травні 2010 року. Проте вже в серпні 2010 року компанія оголосила про припинення розробки сервісу і запропонувала користувачам експортувати дані з нього до 30 квітня 2012 року. Причиною закриття сервісу стала його недостатня популярність серед користувачів.

Компанія Google при створенні сервісу Wave покладала на нього великі надії, плануючи, що він зможе замінити собою електронну пошту та інтернет-месенджери. Особливістю сервісу було те, що користувачі могли обмінюватися файлами в реальному часі, не виходячи з вікна браузера, в якому відкрито Google Wave.

Взаємодія відбувалася в "хвилях" - комунікаційному просторі, що об'єднує декількох користувачів. Передплатники "хвилі" могли наповнювати її інформацією і коментувати записи інших учасників, а стороннім програмістам надавалася можливість доповнювати функції Wave, створюючи власні розширення.

При цьому Google надала вільний доступ до вихідного коду ключових компонентів Wave після оголошення про закриття сервісу, що дозволяє стороннім розробникам створити схожий сервіс. Також Google віддала код проекту розробникам з Apache Software Foundation, і тепер Apache Wave є одним з проектів інкубатора Apache Incubator.

Останнім часом компанія Google закрила і низку інших сервісів. Зокрема, проект Google Labs, у рамках якого співробітники компанії розробляли експериментальні функції, сервіс Google Health, що надає користувачам доступ до їх персональних даних про здоров'я і самопочуття, і Google PowerMeter, що допомагає збирати статистику споживання електроенергії в будинку. Також Google розформував компанію-розробника соціальних ігор і сервісів Slide, поглинену рік тому за 200 мільйонів доларів.

Закриття сервісів останнім часом пов'язано з наміром Google сфокусуватися на пріоритетних завданнях. Про це під час оголошення фінансових підсумків другого кварталу 2011 року заявив генеральний директор компанії Ларрі Пейдж. !zn

Читайте також:

Google запустив онлайн-сервіс для зберігання файлів

Засновник Яндекса звинуватив Google в усунені конкурентів

Засновник Google Сергій Брін вважає Facebook і Apple небезпечними для відкритого інтернету

Google створив комп'ютеризовані окуляри, які замінять смартфони (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі