Інженери створили фотокамеру з роздільною здатністю 960 мегапікселів (фото)

Поділитися
© rushenochka, wallpers.uz
Щоб отримати фотографію розширенням 960 мегапікселів, інженери вирішили зібрати фотоапарат із сотні мініатюрних камер. Кожна з них самостійно фокусується, обробляє експозицію і отримує кадр, що потім стає частиною панорами. Така схема дозволяє обійти дифракційну межу розширення.

Інженери створили фотопристрій, зображення в якому формуються в сотні мініатюрних фотокамер і автоматично склеюються в єдину панораму.

Щоб домогтися розширення в 960 мегапікселів, інженери вирішили відмовитися від традиційної однокамерної схеми створення фотоапарата. Розширення в традиційних камерах обмежено дифракцією зображення на діафрагмі, і чим більше діафрагма, тим більша оптика. Зі збільшенням розширення розмір і складність виробництва лінз для камер зростає непропорційно швидко. Такі апарати зазвичай мають вузьке поле зору. Тому, замість того, щоб створити одну велику камеру з дуже складною оптикою, інженери зібрали апарат з 98 мініатюрних камер з невеликим розширенням у 14 мегапікселів.

Світло потрапляє в апарат через перший об'єктив і проектується на внутрішню півсферу, зібрану з мініатюрних камер. Кожна камера самостійно фокусується, обробляє експозицію і отримує зображення, яке потім стає частиною панорами. Кут огляду панорами становить 120 на 50 градусів. Разом з допоміжною електронікою і потужною системою охолодження, апарат має розміри 75 на 75 на 50 сантиметрів.

Камера й панорама, що її отримано

Завдяки незалежній роботі мініатюрних камер вирішено не тільки проблему створення відповідної оптики, але й обробки великого обсягу інформації. Зараз потік даних від апарата становить кілька терабайт на хвилину. Автори винаходу збираються найближчим часом модернізувати пристрій так, щоб воно могло робити до 10 кадрів на секунду - це збільшить потік даних у системі до декількох терабайт на секунду. Крім того, теперішнє розширення апарату можна буде збільшити до 50 гігапікселів, не змінюючи принципово схеми його роботи.

За словами творців, пристрій є цікавим, перш за все для військових і науковців. Його може бути використано для розвідки і спостереження, зокрема за допомогою безпілотних літальних апаратів. Науковцям гігапіксельних фотоапарат може стати в пригоді, наприклад, під час спостереження в дикій природі зграй птахів. Зклеїння панорамних зображень високої роздільної здатності науковці застосовували й раніше (наприклад, під час здійснення розкопок), але це займає багато часу і неможливе під час зйомки рухомих об'єктів. !zn

Читайте також:

Фотоапарат Leica продали на аукціоні за рекордну суму у 2 млн євро

У Києві покажуть роботи провідних фото-репортерів світу про дітей на війні

Nikon випускає камеру з рекордним 42-кратним зумом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі