Інтернет допоможе врятувати мови, що зникають

Поділитися
© hiblogger.net
Вчені впевнені, що соціальні медіа врятують мови від вимирання.

До кінця XXI століття може повністю зникнути половина з семи тисяч мов. Лінгвісти впевнені, що високі технології такі як Facebook, Twitter, YouTube та інші соціальні медіа, а також SMS-повідомлення - допоможуть врятувати їх від цієї долі.

На збереження рідкісних мов, на яких спілкуються лише невеликі групи людей у ​​віддалених куточках світу, направлена ініціатива Національного географічного товариства під назвою Enduring Voices. У рамках цього проекту вже було створено вісім так званих словників, що «говорять». Донині вони містили понад 24 тисяч аудіозаписів і понад 32 тисяч слів з мов, які знаходяться під загрозою зникнення.

«Мова, якою розмовляють лише 50 або 500 людей у якомусь одному місці, завдяки цифровим технологіям може бути почута у всьому світі», - зазначив Харрісон. Протягом кількох останніх років він разом зі своїм колегою Грегорі Андерсоном подорожує по всьому світу і оцифровує рідкісні мови.

У 2010 році їх група отримала перші документальні свідчення мови короб (Koro), на якій розмовляють лише кілька сотень людей у ​​північно-східній Індії. Інший словник містить океанічну мову матукар пана (Matukar Panau), яка має всього 600 носіїв у Папуа-Новій Гвінеї.

Плем'я, що спілкується на матукар панау, побачило свою мову в онлайні в минулому році, коли в їх поселення привезли комп'ютери. Цю мову почали оцифровувати кілька років тому; до цього вона ніколи не була записана на папері або аудіоплівці.

Інші томи з словникам, що «говорять», присвячені чамакоко (Chamacoco), на якій розмовляють у віддаленій пустелі на півночі Парагваю, мовам з кельтської групи і деяким іншим. У планах лінгвістів оцифрувати ще більше мов. !zn

Читайте також:

В Україні з'явиться національний сучасний діловий шрифт

Дослідження: Без введення обов'язкових «квот» українська мова може стати «мертвою»

Опубліковані одні з перших записів людського голосу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі