IT-злодії обікрали у 2011 році 430 млн осіб - кожного дванадцятого жителя планети

Поділитися
© scip.org.ua
Жертвами розкрадання грошей з використанням комп'ютерних і телекомунікаційних технологій за минулий рік стали понад 430 млн осіб по всьому світу, тобто від рук кіберзлочинців постраждав кожен 16-й житель планети.

Кількість злочинів, пов'язаних із розкраданням грошей кібершахраями, в поточному році зросла у півтора рази, заявив начальник Бюро спеціальних технічних заходів (БСТЗ) МВС РФ Олексій Мошков.

«За 9 місяців 2012 року у Росії кількість розкрадань грошових коштів, здійснених з використанням комп'ютерних і телекомунікаційних технологій, зросла на 60%», - повідомив Мошков.

За його словами, лідером за темпами зростання є шахрайства з використанням банківських карток. «У 2012 році поліцейськими було виявлено в півтора рази більше подібних злочинів, ніж у минулому році, - сказав Мошков. - Такі злочини зазвичай здійснюються членами розгалужених, добре організованих злочинних груп, учасники яких мають свою злочинну спеціалізацію».

Керівник БСТЗ МВС повідомив, що в поточному році співробітники його підрозділу успішно провели цілу низку заходів, аби припинити діяльність організованих злочинних груп, які встигли викрасти з банківських рахунків громадян та організацій кілька десятків мільйонів рублів.

«Загальний збиток від дій зловмисників перевищив 70 млн рублів. Учасники груп були затримані, і щодо них слідчими органами порушено кримінальні справи», - повідомив Мошков.

За даними Мошкова, в минулому році, за підрахунками європейських фахівців, від шахрайських дій кіберзлочинців постраждав приблизно кожен шістандцятий житель планети. «Експерти Євросоюзу кажуть, що жертвами зловмисників стали понад 430 млн осіб», - заявив начальник БСТМ МВС.

Мошков торкнувся також проблеми профілактики шахрайства у сфері високих технологій. На його думку, цим питанням повинні займатися не тільки правоохоронні органи, але і бізнес-співтовариство - провайдери, стільникові оператори і банки.

«Ми намагаємося змінити цю ситуацію. Управління «К» розвиває програми, спрямовані на вдосконалення діалогу поліції і суспільства та підвищення рівня комп'ютерної грамотності населення», - розповів Мошков, зазначивши, що досвід розповсюдження брошур «Управління «К» попереджає» і розміщення пам'яток на сторінках відвідуваних інтернет-сайтів у рамках всеросійської комплексної програми

«Протидія шахрайствам у телекомунікаційному середовищі - це, безсумнівно, непросте завдання. Для його вирішення нам всім потрібно рухатися в одному напрямку. Якщо оператори зв'язку, банки, інтернет-провайдери стануть регулярно інформувати своїх клієнтів про найбільш актуальні загрози і способи обійти пастки зловмисників, зростання числа подібних злочинів сповільниться», - вважає він.

За його словами, правоохоронці вдосконалюють механізми та форми взаємодії з органами державної влади, операторами зв'язку, банками та іншими зацікавленими організаціями.

Мошков розповів, що уряди багатьох країн йдуть сьогодні шляхом створення на державному рівні комплексних систем інформаційної безпеки шляхом об'єднання зусиль державних органів, представників бізнес-співтовариств і громадських організацій.

Нагадаємо, 25 червня управління «К» МВС Росії і ФСБ провели операцію з припинення діяльності групи кібершахраїв, які через системи інтернет-банкінгу за три роки викрали щонайменше $5 млн (150 млн рос. рублів).

Особливістю виявлених бот-мереж є те, що вони побудовані на шкідливій програмі, яка дозволяє викрадати кошти у відвідувачів Facebook. Лідер угруповання, більшість якого становили жителі України, арештований. !zn

Читайте також:

ОБСЄ допоможе Україні боротися з кіберзлочинністю

Касперський назвав кібертероризм новою ключовою загрозою глобального масштабу

Київська міліція шукає головного борця з хакерами на зарплату 1,5 тис. грн

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі