Китай заявив про перевагу клону радянського винищувача J-15 над прототипом - Су-33

Поділитися
Китай заявив про перевагу клону радянського винищувача J-15 над прототипом - Су-33 © wuxinghongqi.blogspot.com
Китайці вирішили довести, що їх винищувач не є клоном радянського Су-33. J-15, за їх словами, на відміну від радянського винищувача, може не тільки виконувати повітряний перехоплення, але і наносити прицільні удари по об'єктах на поверхні. За рахунок використання більш сучасних матеріалів корпус J-15 легший і міцніший за Cу-33.

Китайський палубний винищувач Shenyang J-15 перевершує радянський Су-33 за багатьма характеристиками і не є його клоном. Про це 6 грудня пише видання People's Daily Online із посиланням на представника міністерства оборони Китаю Ген Яньшена.

Згідно з найбільш поширеною версією, при створенні винищувача J-15 китайські інженери використовували багато рис прототипу Су-33 - Т-10К-3, купленого в України в першій половині 2000-х років. Зокрема, J-15 запозичив у російського літака планер. За словами Ген Яньшена, зовнішня схожість не робить один літак копією іншого.

Як відзначає People's Daily Online, J-15 відрізняється від Су-33 більш досконалою бортовою електронікою з двонаправленою високошвидкісною шиною передачі даних. Бортовий комп'ютер Су-33 здатний виконувати лише 170 тисяч операцій на секунду, а обчислювач J-15 - декілька мільйонів завдань.

- Китай випробував ще один винищувач п'ятого покоління, обігнавши в гонці новітніх озброєнь Росію (ФОТО)


Крім того, пише видання, J-15, на відміну від радянського винищувача, може не тільки виконувати повітряний перехоплення, але і наносити прицільні удари по об'єктах на поверхні. За рахунок використання більш сучасних матеріалів корпус J-15 легший і міцніший за Cу-33.

Нарешті, видання зазначає, що J-15 оснащений двигунами Taihang (WS-10) місцевого виробництва, які істотно потужніші за АЛ-31Ф. За своїми характеристиками, пише People's Daily Online, J-15 можна порівняти з палубними версіями американських винищувачів F/A-18 Super Hornet і французьких Rafale.

У листопаді 2011 року винищувач-бомбардувальник J-15 успішно випробували на палубі першого китайського авіаносця "Ляонін". Сам авіаносець Китай побудував на базі купленого в України радянського авіаносного крейсера "Варяг". Як передбачалося, на "Ляоніні" окрім J-15 може використовуватися новітній китайський винищувач Shenyang J-31, в якому помітні риси американських винищувачів п'ятого покоління F-22 Raptor та F-35 Lightning II.

Варто зазначити також, що Китай спочатку планував будувати J-15 за технологією стелс, але пізніше з'ясувалося, що планер літака базується на прототипі Су-33, з модернізацією китайського радара і озброєння. Прототип Су-33 (досвідчений літак Т10К радянських часів) був куплений Китаєм також в України, і був грунтовно вивчений.

Останні кілька років Китай домагається покупки у Росії декількох багатоцільових винищувачів Су-35. Однак Росія в продажу маленької партії не зацікавлена, оскільки вважає подібну угоду невигідною. У листопаді 2012 року повідомлялося, що Росія і Китай обговорюють контракт на 24 російські винищувачі.

Раніше Росія домовилася з Китаєм про ліцензійне виробництво 200 багатоцільових винищувачів Су-27. Проте в 2004 році Пекін договір порушив. Випустивши лише 105 Су-27, китайські інженери переключилися на будівництво їх клонів - винищувачів J-11. !zn

Читайте також:

Китай приведе в бойову готовність придбаний в України авіаносець через п'ять років

Китай і США почали гонку озброєнь

Китай і Росія демонструють силу на морі в розпал суперечки Пекіна з сусідами за багату нафтою зону


Китай випробував ще один винищувач п'ятого покоління, обігнавши в гонці новітніх озброєнь Росію (ФОТО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі