Марсохід Spirit спробують «реінкарнувати»

Поділитися
© mia.ulmic.ru
Група фахівців, які керують місією марсохода Spirit, намагатимуться протягом найближчих одного-двох місяців відшукати в загальному радіофоні сигнали, які можуть надхдити із застряглого апарата. У тому випадку, якщо Spirit зовсім не реагуватиме й не виявлятиме жодної «сигнальної» активності, то дослідники припинять спроби «реінкарнувати» апарат і цілком перейдуть на роботу з іншим марсоходом. Про це повідомлено в прес-релізі на сайті Лабораторії реактивного руху при NASA.

Марсохід Spirit у квітні 2009 року потрапив до піщаної пастки й не зміг з неї вибратися. Науковці всіма силами намагалися визволити апарат, але усі їхні спроби виявилися не просто невдалими, а ще більше зарили марсохід у піщану поверхню. Розуміючи безвихідь ситуації, фахівці прийняли рішення перекваліфіковувати апарат на станцію спостережень.

Проте з 22 березня 2010 року науковці зовсім перестали отримувати будь-які сигнали від Spirit. Цього дня марсохід перейшов до сплячого режиму, оскільки в місці, де він знаходиться, розпочалася зима.

Усі попередні зими Spirit переживав абсолютно нормально. Він утримував тепло на своїх приладах за допомогою енергії, яка надходила від сонячних батарей. Завдяки цьому середня температура устаткування не була нижчою за 40 градусів Цельсія.

Через те, що марсохід перебуває в пастці, він не має можливості повернути сонячні батареї так, щоб вони отримували максимально можливу кількість випромінювання. За оцінками інженерів, цього сезону температура приладів Spirit становила близько мінус 55 градусів Цельсія й нижче. Фахівці не упевнені, що після такого переохолодження апарат зможе нормально функціонувати.

Spirit і аналогічний апарат Opportunity знаходяться на Марсі з 2004 року. Спочатку планували, що їхня місія триватиме три місяці, проте після закінчення цього терміну її багаторазово подовжували. Opportunity поки працює без збоїв і продовжує досліджувати Марс.

По матеріалах NASA

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі