Nvidia: У Китаї побудовано найпотужніший суперкомп'ютер світу

Поділитися
Виробник графічних процесорів Nvidia стверджує, що у китайському Національному університеті оборонних технологій побудовано найпотужніший суперкомп'ютер у світі. Потужність суперкомп'ютера майже вдвічі перевищує нинішнього лідера рейтингу найпотужніших обчислювальних систем.
Виробник графічних процесорів Nvidia стверджує, що у китайському Національному університеті оборонних технологій побудовано найпотужніший суперкомп'ютер у світі. Потужність суперкомп'ютера майже вдвічі перевищує нинішнього лідера рейтингу найпотужніших обчислювальних систем.За даними Nvidia, у китайському суперкомп'ютері Тянье-1а встановлені мікропроцесори сумарною потужністю 2,507 петафлоп/сек. Це відчутно більше, ніж у суперкомп'ютері, встановленому в Лабораторії Міненерго США у штаті Теннессі. Як повідомили в Nvidia, китайський суперкомп'ютер має гібридну архітектуру і складається з чіпів Nvidia Tesla і Intel Xeon. Тянье-1а в еталонних тестах Linpack показує продуктивність рівно удвічі більшу, ніж попередній китайський суперкомп'ютер Nebulae (1,271 петафлоп/сек). Згідно з останньою версією рейтингу 500 найпотужніших комп'ютерів світу, зараз лідером є суперкомп'ютер виробництва компанії Cray, встановлений у Фізичній лабораторії Окриджа. Потужність цієї машини становить 1,75 петафлоп/сек. Далі йде китайський Nebulae. Завтра у КНР пройде технічна конференція щодо суперкомп'ютерів, де новий комп'ютер і буде представлений. Втім, вже зараз відомо, що Тянье-1а складається із 7 166 графічних процесорів Nvidia Tesla M2050 і 14 336 процесорів Intel Xeon. У Nvidia кажуть, що низьке споживання комп'ютера - це лише один із моментів. Другий - це економічність, оскільки при такій гігантській потужності, машина споживає всього близько 4,04 мегават електрики. У Nvidia кажуть, що якби був створений суперкомп'ютер аналогічної потужності, але тільки за рахунок центральних процесорів, то він споживав би втричі більше. Нові графічні процесори містять у собі сотні мікроядер, що робить їх значно більш потужними у порівнянні з ЦПУ при деяких обчисленнях. У Nvidia кажуть, що машина була створена у Національному університеті оборонних технологій, але знаходиться вона в Національному суперкомп'ютерному центрі в Танцзіні. За словами Суміта Гупти, представника Nvidia, зараз машина вже повністю функціональна. В якості додатків тут будуть працювати відкриті програми з області астрофізики, прикладної науки та біохімії. Згідно з даними сайту Top500, Китай продовжує нарощувати свою присутність у списку суперкомп'ютерів. Зараз Китай займає за кількістю представлених машин четверте місце. Вище розташовані США, Великобританія і Франція. "Китай також активно нарощує потужності, активно утримуючи позиції на верхніх рядках рейтингу, вже обігнавши Німеччину і поступаючись лише США", - кажуть у Top500.

За матеріалами CyberSecurity.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі