Рейтинг суперкомп'ютерів очолив американський Cray Titan

Поділитися
Рейтинг суперкомп'ютерів очолив американський Cray Titan © dvhardware.net
Номінальна потужність Cray Titan складає 20 петафлоп/сек або 20 тисяч трильйонів операцій на секунду. Всього в Titan працюють 560 тис. процесорів. У першу чергу суперкомп'ютер буде застосовуватися для досліджень в області зміни клімату, матеріалознавства, ядерної енергетики, біопалива та астрономії.

Згідно з опублікованим сьогодні списком найпотужніших суперкомп'ютерів світу Top500.org, найпотужнішим на сьогоднішній день є введений буквально днями в лад суперкомп'ютер Cray Titan. Дана машина працює на базі мікропроцесорів Advanced Micro Devices і графічних чіпів Nvidia, розташовуючись в американській Національній фізичній лабораторії Окриджа в штаті Теннессі. Ця машина змістила з першого місця колишнього лідера - суперкомп'ютер Sequoia, виробництва IBM. Останній суперкомп'ютер знаходиться в ще одній американській Національній фізичній лабораторії ім Лоренца. Обидві лабораторії структурно входять в Міненерго США.

Машина Sequoia була презентована в червні цього року, вона базується на архітектурі IBM BlueGene/Q і має потужність в 16,32 петафлоп/сек. Потужність новітнього Cray Titan трохи вище - 17,59 петафлоп/сек. Дана машина одна з багатьох в Top500, хто використовує гібридну архітектуру, змішуючи обчислення в графічних багатопоточних чіпах з x86-процесорами. Перші використовуються для розрахунків, що вимагають дуже великих обсягів масштабування і великого обсягу математичних операцій, тоді як чіпи AMD виконують загальносистемне керівництво роботою і беруть на себе частину розрахунків.

Система Titan - це оновлена ​​версія раніше існуючого суперкомп'ютера Jaguar відкритого в Національній лабораторії Окриджа в штаті Теннессі. З урахуванням останнього рейтингу суперкомп'ютерів, Titan - це один із двох найпотужніших у світі суперкомп'ютерів. У Міненерго США кажуть, що доступ до Titan отримають американські вчені з університетського середовища, урядових лабораторій і різних комерційних галузей.

Всього до проектих робіт над Titan було залучено близько шести десятків підрядників, а безкоштовний доступ до його ресурсів отримають учасники наукової програми INCITE (Innovative and Novel Computational Impact on Theory and Experiment).

У компанії Nvidia, на базі рішень якої були створені додаткові потужності Titan, розповідають, що в першу чергу суперкомп'ютер буде застосовуватися для досліджень в області зміни клімату, матеріалознавства, ядерної енергетики, біопалива та астрономії. «Всі ці галузі вимагають дуже масштабних обчислень. Отримавши можливість швидко проводити необхідні розрахунки, відповідні дослідні групи істотно просунуться в роботі», - говорить Стів Скотт, директор з технологій Nvidia.

Технічно Titan являє собою новий тип системи, що об'єднує в собі як традиційні процесори, так і графічні чіпи Nvidia. У випадку з Titan, в якості x86-чіпів застосовуються серверні процесори AMD. Крім Titan, в лабораторії Окриджа працює і суперкомп'ютер Jaguar виробництва компанії Cray. У порівнянні з Jaguar новинка в 10 разів могутніша і в 5 разів енергоефективніша. Формально Jaguar споживає 9 мегават, тоді як Titan - 7 мегават. Якщо Окриджа модернізує Jaguar за максимальними можливостями його архітектури, то цей комп'ютер буде споживати 30 мегават, але стане лише в 4 рази потужніший. Всього в Titan працюють 560 640 процесорів, включаючи 300 тисяч процесорів AMD Opteron 6200 і 261 тисяч чіпів Nvidia K20. Номінальна потужність Titan складає 20 петафлоп/сек або 20 тисяч трильйонів операцій на секунду.

Також до п'ятірки найпотужніших комп'ютерів увійшли: японський K Supercomputer з потужністю 10,5 петафлоп/сек, ще один суперкомп'ютер Міненерго США IBM BlueGene Mira петафлоп/сек 8,16, німецький суперкомп'ютер Forschungszentrum Juelich Juqueen і ще одна система IBM BlueGene.

Найбільш «кволою» у рейтингу стала система з потужністю 241,3 терафлоп/сек. Для порівняння: ще півроку тому такою була система з потужністю 172,7 терафлоп/сек. Географічно, в списку продовжує домінувати США - з 500 найпотужніших тут працюють 251. Ще 105 в Європі, 123 в Азії. З країн другим став Китай зі списком з 72 суперкомп'ютерів.

Відзначимо, що сьогоднішній випуск Top500 став ювілейним - перша редакція вийшла рівно 20 років тому. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі