Росія розгорне нову систему глобальної розвідки вже в 2013 році

Поділитися
Росія розгорне нову систему глобальної розвідки вже в 2013 році
Характеристики багатопозиційної розвідувально-інформаційної системи засекречені. Принцип роботи системи полягає у пошуку різних типів випромінювання літальних апаратів і кораблів, видачі їхніх точних координат і стеженні за переміщенням.

У Росії завершується узгодження технічної документації та обсягів фінансування проекту з організації багатопозиційної розвідувально-інформаційної системи (МРІС), пише російська газета "Известия" з посиланням на джерело в Міністерстві оборони. Впровадження нової системи глобальної розвідки, здатної відстежити літаки і кораблі на дальності у кілька тисяч кілометрів, почнеться вже у 2013 році.

Характеристики МРІС засекречені. Принцип роботи системи полягає у пошуку різних типів випромінювання літальних апаратів і кораблів, видачі їхніх точних координат і стеженні за переміщенням. Шукати МРІС буде випромінювання бортових радіолокаційних станцій, сигналів радіовисотоміру, GPS і ГЛОНАСС, теплової та інших видів енергії. МРІС зможе на великій відстані знаходити і малопомітні літаки B-2 або F-22.

За словами джерела видання, система вже може відстежувати і класифікувати кілька видів випромінювання, а її діапазон надалі можливо розширити. МРІС зможе давати, наприклад, цілевказання для високоточної зброї. При цьому засікти позицію самої МРІС за допомогою повітряної або космічної розвідки практично неможливо. Як очікується, система буде подвійного призначення.

Перші випробування МРІС у Росії були проведені у 2009 році, коли роботу системи відлагоджували на літаках і кораблях ВМФ Росії. В ході випробувань позиційний пост МРІС в Підмосков'ї виявляв і відслідковував літаки різних типів над Баренцевим морем. Точність визначення координат була високою - відхилення розрахованого курсу від фактичного склало кілька метрів.

Створенням схожого проекту у даний час також займається британська компанія BAE Systems. Її проект носить назву NAVSOP. Ця система також засекречена. Вона може відстежувати випромінювання літаків, кораблів і наземних засобів за вишками стільникового зв'язку, точками доступу Wi-Fi, радіостанціями, телевізійними антенами й іншими джерелами радіосигналу. !zn

Читайте також:

Китай випробував ще один винищувач п'ятого покоління, обігнавши в перегонах новітніх озброєнь Росію (ФОТО)

Росія і НАТО готуються до кібервійни

США почали «перегони кіберозброєння», закуповуючи бойові віруси. Росія занепокоїлася

Американські військові побудували в Атлантиці таємничий штучний острів (фото/відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі