Самий високогірний суперкомп'ютер телескопа ALMA готовий до роботи

Поділитися
Самий високогірний суперкомп'ютер телескопа ALMA готовий до роботи
Обсерваторія ALMA (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array) працює в міліметровому і субміліметровому діапазонах хвиль. ALMA розташована на висоті більше 5 тисяч метрів над рівнем моря в пустелі Атакама.

Самий високогірний на сьогодні суперкомп'ютер, призначений для обробки та об'єднання даних з окремих вузлів найпотужнішого в світі радіотелескопа ALMA, повністю готовий до роботи, повідомляє прес-служба Європейської південної обсерваторії (ESO) в Чилі.

"Завершення будівництва і установки коррелятора (суперкомп'ютера) є гігантським кроком вперед на шляху до виконання завдань, поставлених перед науковими організаціями Північної Америки в рамках міжнародного проекту ALMA. Наша команда зіткнулася з гігантськими технічними проблемами, але ми змогли подолати їх і зібрати суперкомп'ютер", - заявив директор північноамериканської частини проекту ALMA Марк Маккіннон з Національної радіоастрономічної обсерваторії США (NRAO).
Обсерваторія ALMA (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array) працює в міліметровому і субміліметровому діапазонах хвиль. ALMA розташована на висоті більше 5 тисяч метрів над рівнем моря в пустелі Атакама. Сухе повітря пустелі і велика віддаленість від великих міст роблять її єдиним куточком планети, який практично не поступається відкритого космосу в "якості" радіонаблюденій.
Обсерваторія буде складатися з 66 окремих антен-приймачів, які встановлять на високогірному плато Чахнантор до 2013 року. Довжина системи антен складе в цілому 16 кілометрів. Дані, що надходять з кожною з них, будуть оброблятися і об'єднуватися за допомогою спеціального суперкомп'ютера-"коррелятора", здатного виконувати до 17 квадрильйонів (10 в 15 ступені) операцій у секунду.
У грудні 2012 року група американських фахівців в області обчислювальної астрономії завершила його збірку. Даний суперкомп'ютер складається з 134 мільйонів процесорів, що виробляють обчислювальні операції, а також 550 спеціалізованих фільтрів, що дозволяють "видалити" непотрібні для астрономів частини спектру і поліпшити дозвіл знімків.
"Гнучкість цієї технології фантастична - вона дозволяє нам" розрубати "спектр на частини, і сконцентруватися на конкретних довжинах хвиль, цікавих у контексті поточної сесії спостережень, наприклад, при складанні карти молекул в" зоряних яслах ", або при пошуку самих далеких галактик у Всесвіту ", - додав Алан Бодрі з університету Бордо (Франція).
За словами інженерів, їм довелося подолати кілька проблем, пов'язаних з низьким атмосферним тиском на висоті в 5000 метрів.
Зокрема, фахівцям NRAO і ESO довелося сконструювати спеціалізовану систему охолодження, здатну працювати в розрідженому гірському повітрі.
Крім того, вченим довелося відмовитися від звичних магнітних жорстких дисків на користь твердотільних накопичувачів, так як класичні запам'ятовуючі пристрої швидко приходять в непридатність через недостатньо товстої повітряної "подушки" між пластинами і магнітними голівками.
Введення в експлуатацію суперкомп'ютера дозволить вченим, що використовують частину антен ALMA для спостережень за космосом в рамках програми "ранньої науки" з жовтня 2011 року, отримувати більш високоякісні зображення. У березні 2013 року споруда телескопа завершиться, і він офіційно стане найпотужнішим наземним радіотелескопом, коли-небудь створених людством. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі