США почали "перегони кіберзброї", закуповуючи бойові віруси. Росія занепокоїлася

Поділитися
ВПС США починають реалізацію програми під назвою "Можливості ведення військових дій у кіберпросторі". Потенційним учасникам тендеру пропонується розробити для збройних сил комп'ютерні рішення, які дозволили б "знищувати, блокувати, послаблювати, обманювати і захоплювати" комп'ютерні системи ворога.

Міністерство оборони США оголосило конкурс на створення "концепцій", які дозволили б захоплювати і виводити з ладу об'єкти військової інфраструктури супротивника. Паралельно розпочато роботу над створенням складної програми, яка дозволить американським військовим в режимі реального часу відслідковувати ступінь кібервразливості ворога. Росію плани колишнього опонента по гонці озброєнь спантеличили.

Минулого тижня Пентагон розмістив на спеціалізованому сайті держзакупівель оголошення про відкриття незвичайного тендеру. У документі йдеться про те, що ВПС США починають реалізацію програми під назвою CWOC - Cyberspace warfare operations capabilities. Іншими словами: "Можливості ведення військових дій у кіберпросторі". Потенційним учасникам тендеру пропонується розробити для збройних сил комп'ютерні рішення, які дозволили б "знищувати, блокувати, послаблювати, обманювати і захоплювати" комп'ютерні системи ворога. Судячи з усього, мова йде про створення спеціальних шкідливих комп'ютерних програм.

Те, що Пентагон у рамках свого наукового управління DARPA давно розробляє кіберзброю, не секрет, зазначає Information Week. Так, нещодавно був оприлюднений документ про власні розробки американських військових, в якому, зокрема згадується "кривдник Ірану" Stuxnet, а також факти застосування комп'ютерних технологій в ході бойових дій в Афганістані.

Що ж стосується оголошеного тендера, то від розробників ВПС США хочуть отримати продукти, які дозволили б їм визначати і впроваджуватися в чужі комп'ютерні мережі і отримувати доступ до даних. Окрім того, військові мають намір роздобути технологію, здатну відстежувати ефект від їхньої кіберактивності, і методи оперативного удосконалення кіберзброї.

Примітний той факт, що Пентагон поки не розраховує отримати конкретні рішення, а скоріше концепції. Причому учасникам тендеру запропоновано поки вказати тільки приблизні витрати, точних розрахунків вартості кіберпродуктів поки не вимагають. Так що незрозуміло, коли у США з'явиться реальна відповідна зброя. Втім, у тендерних документах наголошується, що найбільш цікаві пропозиції будуть розглянуті та авторам можуть бути зроблені вже офіційні замовлення на розробку. На це виділяється сума в 10 мільйонів доларів.

Не менш цікава інша кіберініціатива Пентагону. DARPA в середині місяця оголосила про створення чогось під назвою "Plan X". Мова не йде про розробку зброї, але про комплексне дослідження кіберпростору, пише PC World.

В рамках "Plan X", згідно з оприлюдненими документами, мають бути створені нові принципи комунікації, отримані способи забезпечення кібербезпеки, розроблена "адаптивна кібероборона" - і тому подібні не дуже конкретні речі. Однак конкретика в документі все ж є: окрім іншого планується створити глобальну інтерактивну карту, на якій в реальному часі будуть відображені параметри кібервразливості об'єктів військової інфраструктури потенційного супротивника. У систему передбачається додати і військові об'єкти США, щоб мати можливість стежити за їхньою обороноздатністю.

Вже 27 вересня DARPA проведе першу нараду з питань реалізації "Plan X", після чого, ймовірно, варто очікувати оприлюднення більш конкретних проектів. Як раніше повідомляв The Washington Post, на реалізацію проекту планується виділити п'ять років і 110 мільйонів доларів. Втім, повідомлялося також, що в нинішньому році загальний незасекречений бюджет Пентагону на потреби кібербезпеки і наступальних і оборонних кібертехнології становить 3,4 млрд доларів.

Донедавна Вашингтон категорично заперечував наявність планів розробки наступальної кіберзброї, пише "Коммерсант". В оприлюдненій минулого літа "Кіберстратегіі Пентагону" сказано, що дії американських військових у цій сфері будуть носити суто оборонний характер. Але вже у грудні Конгрес дав кіберкомандуванню США добро і гроші на розвиток наступальної кіберзброї. І ось тепер з'явилися перші підтвердження того, що Пентагон робить практичні кроки з підготовки до кібервійни, відзначає видання.

У Росії офіційно немає власних військових кіберпідрозділів, нагадує газета. Зауважимо, однак, що про гостру необхідність створення такого говорив Дмитро Медвєдєв, який жорстко відреагував на плани США з розгортання ЄвроПРО.

Поки ж ЗС Росії реальним кіберарсеналом не обзавелися, до інформації про плани Пентагону щодо CWOC і "Plan X" ставляться з острахом. "США по суті самі ініціювали перший виток перегонів кіберзброї, - заявило "Коммерсанту" джерело в МЗС РФ. - Наслідки таких дій сьогодні передбачити неможливо". !zn

Читайте також:

Американські військові опублікували відео приземлення таємничого космічного «безпілотника»

Американські військові побудували в Атлантиці таємничий штучний острів (фото/відео)

США підтримають Ізраїль в разі атаки на Іран

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі