Цукерберг вперше прокоментував падіння акцій Facebook

Поділитися
Творець соцмережі визнав, що багато інвесторів, які ввійшли в папери компанії на IPO, виявилися розчарованими, отримали збитки і продали акції, що, на його думку, є їхньою помилкою.

Ті антирекорди, які були показані останнім часом акціями Facebook, - це лише почасти слабка позиція компанії на мобільному ринку, тоді як значною мірою - це ігри спекулянтів і загальна ринкова тенденція.

Про це заявив глава Facebook Марк Цукерберг на технічної конференції Techcrunch Disrupt, що відкрилася в Сан-Франциско, зробивши перші публічні заяви після травневого IPO його компанії.

Цукерберг визнав, що Facebook прогавила вибухове зростання мобільних платформ, і ті кроки, що компанія вживає зараз, потрібно було зробити ще роки два тому, щоб зараз отримувати великі доходи від мобільної реклами. Цілком можливо тоді акції Facebook, що вийшли б на ринок, не пережили б настільки нищівного падіння.

- Акції Facebook у другий день торгів на біржі обвалилися нижче ціни розміщення

За словами Цукерберга, зараз Facebook кинула всі свої сили на мобільні пристрої, проте не поспішає завалювати ринок безліччю мобільних ініціатив, але хоче вивести на ринок декілька дійсно вдалих і зручних продуктів, щоб не повторити негативного дебюту з акціями компанії.

"Моя власна інтуїція і всі ринкові тренди говорять про те, що нам потрібно якомога енергійніше виходити в мобільну сферу. Це майбутнє. Ми маємо намір зайняти значне місце на ринку мобільних комунікацій", - говорить Цукерберг.

На думку засновника соціальної мережі, ті антирекорди, що були показані останнім часом акціями компанії, - це лише почасти слабка позиція компанії на мобільному ринку, тоді як значною мірою - це ігри спекулянтів і загальна ринкова тенденція. При цьому, він визнав, що сама ринкова тенденція акцій Facebook "природно, негативна". Він також визнав, що багато інвесторів, які ввійшли в папери компанії на IPO, виявилися розчарованими, отримали збитки і продали акції, зробивши, на думку Цукерберга, помилку.

"Продуктивність (акцій) була, звичайно, негативною, однак компанія сповнена рішучості прийти в мобільну сферу і почати там заробляти навіть більше, ніж на десктопах", - спробував він переконати тих інвесторів, що ще не вийшли з паперів компанії.

Нагадаємо, що Facebook розмістилася на біржі Nasdaq за ціною в 38 доларів і капіталізації за 104 млрд доларів, однак зараз вартість компанії впала вдвічі і папери торгуються по 19,4 доларів. Відзначимо, що ринок дуже чекав коментарів Цукерберга і він їх зробив якраз під завісу американської розширеної торгової сесії. У результаті папери додали в ціні 3,3%, завершивши день на рівні 19,43 долара.

Виступаючи на конференції, Цукерберг відкинув точку зору про те, що Facebook від початку була погано підготовлена ​​для роботи на мобільних пристроях і зовсім не мала планів з монетизації мобільної аудиторії. За словами Цукерберга, Facebook завжди підтримувала мобільні платформи, а зараз є "більш мобільною, ніж коли-небудь". "Створення місії компанії і створення її бізнесу - це сусідні, але не ідентичні поняття", - зазначив він.

Також він вкотре відкинув доводи про змову між Facebook, банками-андеррайтерами IPO і великими інвесторами щодо IPO компанії. Нагадаємо, що раніше ряд міноритарних акціонерів Facebook звинуватили цю трійцю в змові з метою роздування капіталізації і перехоплення великих партій паперів Facebook на піку їх (завищеною) вартості, щоб на рівні 38-37 доларів продати їх незалежним покупцям, чудово розуміючи, що спражня ціна цих паперів - майже вдвічі нижче.

За словами Цукерберга, IPO було проведено чесно і всі мали рівний доступ до паперів. Більш того, за словами засновника компанії, саме зараз найбільш позитивний час входження в папери його активу, оскільки на ринку багато вільних акцій, доступних за привабливою ціною.

Говорячи про технічні плани Facebook, глава компанії заявив, що вони не збираються в осяжному майбутньому випускати власний смартфон або планшет, залишаючись в інтернетній-софтверній площині. "Всі створюють свої мобільні телефони - Apple, Google, Microsoft - але нам туди не треба. Ми йдемо своєю дорогою. Нам би хотілося створити свою систему, яка буде тісно інтегрована з кожним з цих пристроїв", - говорить він. Також він зазначив, що Facebook не має наміру виходити на ринок інтернет-пошуку, складаючи конкуренцію Google. Однак Facebook має намір грати на своєму полі, удосконалюючи пошук по своєму ресурсу.

"У нас є команда, що працює над пошуком. В деякому сенсі ми розвиваємо і його, але це ні в якому разі не конкуренція з Google. Це, скоріше, загальні роботи, пов'язані з розвитком нашої мережі", - говорить він.

Нагадаємо, Facebook розмістилася на біржі Nasdaq за ціною в $38 і капіталізації $104 млрд, однак наразі вартість компанії впала вдвічі і папери торгуються по $19,4. !zn

Читайте також:

Facebook випустить власний смартфон у 2013 році

Засновник Facebook вибув зі списку 40 найбагатших людей в світі


Після первинного розміщення акцій Facebook, Марк Цукерберг став багатшим засновників Google

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі