У США створюється суперкомп'ютер, який буде працювати на флеш-пам'яті

Поділитися
У Cуперкомп'ютерному центрі міста Сан-Дієго (штат Каліфорнія) починається робота над незвичайним суперкомп'ютером Gordon, який буде використовувати виключно флеш-пам'ять для роботи з великими обсягами даних.

За рахунок використання виключно мікрочіпів пам'яті інженери вважають, що у нового суперкомп'ютера значно зросте швидкість внутрішнього обміну інформацією у порівнянні з суперкомп'ютерами, що працюють на базі класичних жорстких дисків.

Згідно з розрахунками авторів проекту, Gordon буде проводити розрахунки, пов'язані з аналізом генома людини приблизно у 10 разів швидше, ніж традиційні суперкомп'ютери.

Розмір інвестицій у новий суперкомп'ютер становить близько 20 млн доларів. Розробники проекту кажуть, що Gordon - це один з декількох паралельних проектів, мета яких полягає у створенні суперкомп'ютерів на базі «нетрадиційних технологій», таких як процесори від мобільних телефонів, чіпи флеш-пам'яті тощо. Основна мета таких проектів - зробити комп'ютери менш енергоємними і більш орієнтованими на виконання вузького кола обчислень.

Як розповіли у суперкомп'ютерному центрі Сан-Дієго, комп'ютер Gordon було названо на честь вигаданого героя коміксів Гордона Флеша, популярного у 1950-ті роки.

Очікується, що сумарний об'єм пам'яті у Gordon складе близько 300 терабайт, розмір RAM-пам'яті - 64 терабайти. Систему буде сконструйовано таким чином, що в ній будуть присутні так звані «супервузли» пам'яті, які будуть істотно прискорювати роботу підсистеми введення/виведення. Згідно з проектною потужністю, Gordon має показувати 36 млн операцій введення/виводу на секунду.

Якби Gordon існував вже зараз, то він з обчислювальної потужності зайняв би 48 місце у суперкомп'ютерному списку Top-500.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі