Вчені: Після Великого вибуху Всесвіт був рідким

Поділитися
Відразу після Великого вибуху Всесвіт міг бути надзвичайно гарячою і дуже щільню рідиною. Такий висновок фізики зробили після аналізу перших даних про зіткнення іонів свинцю у Великому адронному коллайдері. Свої результати вчені зібрали у двох статтях.
Відразу після Великого вибуху Всесвіт міг бути надзвичайно гарячою і дуже щільню рідиною. Такий висновок фізики зробили після аналізу перших даних про зіткнення іонів свинцю у Великому адронному коллайдері. Свої результати вчені зібрали у двох статтях.Вчені аналізували дані, що надходять на детектор ВАК під назвою ALICE. При зіткненнях іонів свинцю, що відбуваються на дуже високих енергіях, виникає особливий стан матерії - кварк-глюонна плазма. Кварки - це субатомні частинки, з яких складаються адрони (зокрема, протони і нейтрони), а глюонами називають особливі частинки, що відповідають за взаємодію кварків. Вважається, що у перші миті після Великого вибуху Всесвіт перебував у стані кварк-глюонної плазми, і деякі теоретики вважали, що він міг поводити себе як газ. Зібрані на ВАК дані спростовують цю точку зору. Окрім того, під час експериментів з іонами свинцю фізики отримали дані, що ставлять під сумнів ще одну гіпотезу, яка стосується кварків і глюонів. Частина фахівців дотримується думки, що число глюонів в заданому обсязі не може перевищувати деякого граничного значення. Проте в ході зіткнень іонів утворювалося більше глюонів, аніж передбачається в рамках цієї гіпотези. Втім, цей результат не означає, що верхньої межі не існує - просто вона може виявитися більшою, ніж вважалося. Вчені відзначають, що поки рано робити з отриманих даних певні висновки щодо будови Всесвіту. Вони не виключають, що у найперші частки секунди після Великого вибуху він все ж таки міг поводити себе як газ, проте виявити ознаки такої поведінки кварк-глюонної плазми при зіткненнях іонів свинцю досить складно.

За матеріалами Lenta.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі