Вчені створили робота-бігуна, швидшого за найшвидшу людину планети (ВІДЕО)

Поділитися
© army-guide.com
Cheetah - робот, який біжить швидше за людину. Американське агентство перспективних оборонних технологій (DARPA) створило робота з ногами, який може бігти зі швидкістю 45,5 км/год. Таким чином, він обігнав найшвидшу людину у світі - Усейна Болта, який подолав 100-метрівку за 9,58 сек.

Робот Cheetah, створений у DARPA (американське агентство перспективних оборонних технологій) став найшвидшим в історії роботом з ногами, який нещодавно побив власний рекорд швидкості в 33 км/год.

В процесі випробувань Cheetah також випередив найшвидшу людину Усейна Болта. За даними Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, Болт встановив світовий рекорд швидкості для людини у 2009 році, коли він досяг пікової швидкості 43,9 км/год на 20-метровій ділянці під час 100-метрового спринту. Щоправда, у Cheetah була невелика перевага над Болтом, тбо він біг по біговій доріжці, що компенсувало зустрічний вітер, рівний швидкості руху, але при цьому велика частина енергії Cheetah використовувалася на хитання і піднімання ніг, а не на просування вперед.

- Інженери створили штучні ноги, які найбільш реалістично копіюють ходу людини (ВІДЕО)

Крокуючий робот може знадобитися в надзвичайних ситуаціях, при наданні гуманітарної допомоги та виконанні бойових завдань на важкопрохідній місцевості. Найчастіше в даний час роботи використовують колісний або гусеничний хід, однак, найбільш складний рельєф місцевості залишається для них непрохідним, в такому випадку потрібне використання ніг, які можуть переступити як через високі перешкоди, так через і глибокі рови. Однак забезпечення руху крокуючих роботів значно важче скоординувати. Тому попередні роботи на ногах були повільними в порівнянні з колісними або гусеничними. DARPA працює над створенням таких роботів, які не жертвували б швидкістю при пересуванні по місцевості.

Cheetah в даний час розроблений і протестований DARPA відповідно до програми Максимальна мобільність і маніпуляції (M3). Однією з основних цілей програми є підвищення мобільності робота і його можливостей в умовах природних і штучних перешкод, в яких часто доводиться працювати військовим. DARPA має намір випробувати прототип на природному рельєфі в наступному році, а зараз Cheetah бігає по біговій доріжці в лабораторії, що дозволяє дослідникам стежити за його прогресом, удосконалювати алгоритми і обслуговувати його рухомі частини. Поточна версія робота Cheetah приводиться в рух зовнішнім гідравлічним приводом і використовує стрілоподібний пристрій, який утримує його в центрі бігової доріжки. !zn


Читайте також:

Ямайський бігун Усейн Болт переміг у стометрівці на Олімпіаді-2012 з новим рекордом (відео)

Google створив штучний розум, який уміє розпізнавати кішок в інтернеті

Риба-робот буде досліджувати глибини океанів

Вченим вдалося навчити робота виражати емоції (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі