Вчений скасував передбачений майя кінець світу

Поділитися
Календар майя закінчується не 21 грудня 2012 року, а як мінімум на 60 днів пізніше. Такі висновки вчений Жерадо Алдана (Gerardo Aldana) з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі виклав у своїй книзі «Календарі й роки II: Астрономія і час в давнину та середньовіччі».
Календар майя закінчується не 21 грудня 2012 року, а як мінімум на 60 днів пізніше. Такі висновки вчений Жерадо Алдана (Gerardo Aldana) з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі виклав у своїй книзі «Календарі й роки II: Астрономія і час в давнину та середньовіччі».Індіанці майя, які жили на території Центральної Америки з другого тисячоліття до нашої ери, розробили власну календарну систему, засновану на астрономічних подіях (майя були майстерними астрономами). Один із створених ними календарів, який відмірює великі проміжки часу (так званий Довгий рахунок), був кінцевим - в ньому «вміщувалося» тільки 5126 років. Довгий рахунок починався із 3114 року до нашої ери за григоріанським календарем. Календар майя не може бути «без остачі» переведено до григоріанського календаря - для того щоб співвіднести їх, вчені розробили декілька алгоритмів кореляції. У найбільш популярному з них використовується так звана константа GMT (GMT constant) - кореляційний фактор, названий так за ініціалами вчених, які розробили його. Для обчислення константи GMT вчені орієнтувалися на астрономічні події, що відбувалися в давнину, задокументовані як майя, так і жителями Старого Світу. У своїй книзі Алдана наводить докази того, що одну з таких подій було інтерпретовано невірно. На думку вченого те, що творці константи GMT описали як схід Венери, могло насправді бути падінням метеорита. Якщо припущення автора виявиться вірним, то розбіжність між календарем майя і григоріанським календарем становить не менше 60 днів. Незалежно від того, будуть чи ні підтверджені висновки Алдани, самі майя не писали, що кінець їхнього календаря відповідає кінцю світу. Більше того, деякі вчені вважають, що Довгий рахунок був циклічним - після завершення одного циклу починався наступний.

За матеріалами Lenta.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі