Українців хочуть змусити купувати SIM-карти за паспортом

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Держспецзв'язку хоче, щоб абоненти оформляли договори з операторами. Умови укладання договорів визначить Кабмін. Таким чином, чиновники збираються допомогти правоохоронним органам збирати інформацію про користувачів.

Абонентів можуть зобов'язати підписувати договори з мобільними операторами. Таке нововведення навряд чи влаштує як одних, так і інших. Бізнесменам доведеться повністю видозмінювати канали продажів (97% приватних абонентів зараз анонімні), а споживачам - в черговий раз здавати свої паспортні дані.

Держспецзв'язку розробила зміни до профільного закону «Про телекомунікації». Його основна ідея полягає в тому, щоб ввести обов'язкові договірні стосунки при покупці абонентами SIM-карт у мобільних операторів. Умови, згідно з якими договори будуть укладатися, визначить Кабмін. Таким чином, чиновники збираються допомогти правоохоронним органам збирати інформацію про користувачів.

«Метою внесення таких змін до законодавства є нагальна необхідність зниження рівня анонімності споживачів. Відсутність чіткого порядку отримання інформації про споживачів телекомунікацій, з одного боку, не дає правоохоронним органам швидко і чітко виконувати свої обов'язки, а з іншого боку, операторам - надавати таку інформацію», - відзначають у Держспецзв'язку.

Прес-секретар відомства Ігор Конопацький повідомив, що проект закону перед подачею до Верховної ради ще проходить узгодження в різних відомствах.

На думку аналітиків, введення обов'язкових договірних відносин при продажу стартових пакетів негативно відіб'ється на ринку мобільного зв'язку в цілому.

Оператори мобільного зв'язку вважають, що персоналізація продажів позначиться не тільки на обсягах продажів, але і на доступності послуг. Адже особливий порядок реалізації сім-карт виключить можливість вільного продажу стартових пакетів в неспеціалізованих торгових точках. Особливо помітно це вдарить по продажах пакетів у невеликих населених пунктах, де спеціалізованих магазинів немає.

Очевидно, Держадміністрація зв'язку вирішила взяти приклад з Росії, де без паспорта сім-карту купити не можна. !zn

Читайте також:

Смартфон замінить водія за кермом

«Київстар» підвищує вартість вихідних дзвінків на 26-50% в ряді тарифів

МТС лише частково виконала вимогу АМКУ знизити тарифи

Мобільний зв'язок для чиновників Януковича і Арбузова обійдеться українцям в 2 млн грн

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі