У британських аеропортах з'являться відеокамери, які розпізнають брехню по обличчю

Поділитися
© spacetelescope.org
У Британії розроблено нову комп'ютеризовану систему, яка здатна розпізнавати в особі людини різні емоції.

Як заявив голова групи розробників професор Хасан Югайл з Бредфордського університету, ця система успішно розрізняє вирази обличчя, які супроводжують правдиві і брехливі висловлювання приблизно у 60% випадків, повідомляє Бі-бі-сі.

Система складається з простої відеокамери, інфрачервоного датчика з високою роздільною здатністю та програмного забезпечення.

На думку експертів, вона зможе виявитися досить корисною у роботі спецслужб. Вона була розроблена вченими з університетів Бредфорда і Аберіствіта у співпраці з Прикордонним агентством Великобританії. Її прем'єра відбулася на фестивалі британської науки, що проходить у Бредфорді.

Ученим вже давно відомо, що емоції відбиваються на обличчі людини мимовільним чином у вигляді тонких рухів лицьових м'язів, положення губ, змін частоти дихання, моргання і ковтання. Навіть набухання кров'яних судин навколо очей супроводжується конкретним емоційном станом.

"Ми звели воєдино всі ці давно відомі дані, а також нещодавні досягнення в обробці інфрачервоних зображень, плюс розроблені нами нові алгоритми розпізнавання", - розповів професор Х.Югайл.

Поки що ця система випробовувалася на добровольцях, а не в реальних ситуаціях. Однак незабаром дослідники збираються встановити її в одному з британських аеропортів. Вона може допомагати працівникам імміграційної служби під час допитів осіб, що викликають підозри.

"У реальних ситуаціях з високим рівнем стресу ми можемо досягти ще більш високого рівня надійності у розпізнаванні брехні, аж до 90%, що наближається до параметрів класичного детектора брехні", - вважає професор Х.Югайл.

Детектор брехні, або поліграф, відомий з початку 1920-х років. Він заснований на фіксуванні змін у фізіологічному стані людини, якій ставлять контрольні питання, наприклад, тиску крові, частоти пульсу, температури. Однак його застосування вимагає стаціонарних умов і пов'язане з низкою технічних труднощів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі