WikiLeaks виявив в Україні компанії, які стежать за українцями в інтернеті і слухають їхні розмови по мобільному

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Відомий ресурс WikiLeaks представив проект The Spy Files. Це інтерактивна мапа світу, із зазначенням країн, в яких ведеться моніторинг телефонних розмов, SMS, інтернет-з'єднань, і використовуються інші способи стеження за людьми. На мапі можна побачити і компанії, які пропонують рішення для стеження.

В Україні таких компаній виявилося дві: харківська Altron і київська Delta SPE. Обидві, за даними WikiLeaks, аналізують розмови людей, а Delta SPE займається ще і моніторингом інтернет-з'єднань.

Серед клієнтів першої компанії є Міністерство внутрішніх Справ України, Міністерство оборони України, Служба безпеки України, Державна податкова адміністрація України та Державна адміністрація залізничного транспорту України (Укрзалізниця).

У списках клієнтів Altron є також оператори мобільного та фіксованого зв'язку: «Київстар», МТС, «Укртелеком», life:) та Beeline. Послугами компанії користуються і виробники комутаційного і мережевого обладнання: SE Ericsson LLC, Nokia Siemens Networks Ukraine і Veraz Networks Ltd.

Altron продає системи аудіореєстрації AMUR, які призначені для автоматичної реєстрації даних у цифровому вигляді від різних джерел сигналу, їх подальшого детального аналізу і довготривалого зберігання. Також у переліку продуктів компанії є система сповіщення «ATRIS», призначена для передачі заданим абонентам необхідного мовного повідомлення телефонними лініями міських, відомчих або офісних АТС. Дані про абонентів, їх телефонні номери та інформаційні мовні повідомлення зберігаються в базі даних на диску комп'ютера, що керує системою, йдеться у її описі.

Про клієнтів Delta SPE на її сайті нічого не сказано, але перераховані види послуг, які надає компанія. Це, зокрема, інтернет-моніторинг, моніторинг супутникового зв'язку, моніторинг голосового та факсимільного зв'язку.

На сайті The Spy Files кажуть, що багато з перерахованих проектом компаній збирають особисті дані користувачів комп'ютерів і мобільних пристроїв, після чого передають інформацію урядам, у тому числі й інших країн.

Нагадаємо, вчора МВС України оголосило вимогу хостинг-провайдеру надати дані про власника сайту інтернет-видання «Лівий берег».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі