Засновник WikiLeaks вважає Google і Facebook інструментами державного стеження

Поділитися
Засновник WikiLeaks вважає Google і Facebook інструментами державного стеження
Джуліан Ассанж впевнений, що американські спецслужби стежать за листуванням користувачів на Facebook і перехоплюють запити Google: "наші думки і наше листування знаходяться в руках тих, хто контролює сервери".

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж вважає Google і Facebook такими інформаційними ресурсами, про які будь-яка розвідка у світі могла тільки мріяти.

«Є такі сайти, як Google і Facebook, які створювалися у першу чергу для загального користування, але з часом були розроблені і допоміжні механізми для співпраці з американськими спецслужбами. А рядові користувачі раз за разом ввіряють Google свої інтереси, формуючи пошукові запити, а також обмінюються електронними листами і «засвічують» у Facebook свої особисті знайомства», - заявив Ассанж в інтерв'ю Rusisa Today.

«Навіть найбільш недбайливий шпигун знайде у Facebook неймовірну кількість відомостей про чужі знайомства і відносини», - пояснив він.

Ассанж нагадав, що всі дії користувачів в Інтернеті в будь-який момент часу записуються і зберігаються.

«Ви пам'ятаєте, про що ви думали рік тому? Два дні тому? Три місяці тому? Не пам'ятаєте - а Google пам'ятає. І Агентство національної безпеки пам'ятає, якщо ваш запит був перехоплений за міжнародними каналами зв'язку з американським сервером. Просто переписуючись із друзями електронною поштою або оновлюючи свою сторінку на Facebook, ми тим самим доносимо на них», - підкреслив він.

«Ми досі сприймаємо Інтернет як такий собі платонівський «простір ідей», де можна озвучувати свої думки, вести листування, публікувати книги, і все це існує десь там. Насправді ж все це зберігається на інтернет-серверах, розташованих десь у Нью-Йорку, Найробі або Пекіні, і до нас ця інформація доходить за оптоволоконними кабелями або супутниковим зв'язком. Тому наші думки і наше листування знаходяться в руках тих, хто контролює сервери», - упевнений засновник WikiLeaks.

«Ну а той, хто може контролювати канали зв'язку і перехоплювати інформацію - той може вести стеження за цілим суспільством. Це новий розділ в розвитку державного стеження: можливість перехоплювати повідомлення не окремих осіб, а цілих народів», - підсумував він.

На питання про те, яка може бути запропонована альтернатива, Джуліан Ассанж відповів, що «альтернатива полягає в тому, аби намагатися домогтися незалежності для Інтернету, щоб Інтернет, скажімо так, проголосив незалежність щодо решти світу».

Як відомо, зараз Ассанж перебуває на території посольства Еквадору в Лондоні, де він попросив політичного притулку. Таким чином Ассанж намагається уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачують у злочинах сексуального характеру. Засновник скандального ресурсу боїться, що звідти його, у свою чергу, можуть екстрадувати до США, де йому може загрожувати страта за публікацію секретних даних. !zn

Читайте також:

Хакерський рух Anonymous запустить конкурента Wikileaks

Росія прагне перехопити контроль над інтернетом у США

Ассанж з балкона посольства Еквадору в Лондоні закликав США припинити «полювання» на WikiLeaks

Google почала збір підписів проти цензури в інтернеті

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі