Частина кандидатів від опозиції відмовляються йти на перевибори в проблемних округах

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У опозиційних кандидатів розділилися думки щодо проведення повторного голосування. П'ятеро опозиціонерів сходяться в одному: перевибори - це спроба влади легалізувати беззаконня.

Кандидати від опозиції в мажоритарних округах № № 94, 132, 194, 197 і 223 обурені рішенням Центрвиборчкому щодо повторних виборів і відзначають незаконність дій ЦВК. З п'яти кандидатів двоє категорично не згодні на переголосування. Про це вони повідомили в коментарях ZN.UA.

Член партії «Фронт змін», кандидат то Об'єднаної опозиції Віктор Романюк (94-й округ, Обухів) вважає, що ЦВК своїм рішенням продемонструвала некомпетентність і недбале ставлення до виконання службових обов'язків.

«
Навіщо проводити повторні вибори у 94-му окрузі, коли результат виборів відомий? Є всі протоколи ДВК і всі бюлетені. Такі дії - повна профанація цього органу! Якщо ЦВК не прийняла протокол ОВК, цей орган має всі правові підстави просто перелічити бюлетені і поставити в історії крапку, а не займатися саботажем», - заявив Романюк.

Однак на питання щодо наміру взяти участь у повторних виборах кандидат запевнив: «Інакше й бути не може, буду йти до перемоги».

- Яценюк заявив, що питання про перевибори опозицією навіть не розглядається

Член ВО «Батьківщина» Аркадій Корнацький (132-й округ, Первомайськ) зазначив, що в його окрузі немає ніяких перешкод для оголошення переможця виборів. «ЦВК повинен тільки виконати те, що прописано на такий випадок у законі: через неможливість окружної виборчої комісії забезпечити встановлення підсумків голосування ЦВК зобов'язана взяти функції ОВК на себе. Тобто взяти протоколи дільничних виборчих комісій і підсумувати цифри, які в них стоять», - підкреслив він.

Опозиціонер висловив здивування, що у ЦВК немає ніяких претензій до результатів виборів за партійними списками. «Якщо члени Центральної виборчої комісії одностайно прийшли до думки, що вибори в цих округах проведені «без дотримання передбачених Конституцією України та законом принципів і засад виборчого процесу», то не можна визнавати і результати голосування в багатомандатному виборчому окрузі», - зазначив кандидат у депутати.

«
Я не тільки не боюся повторних виборів, а й обов’язково візьму в них участь. Але переконаний: перевибори - це спроба влади легалізувати беззаконня», - заявив Корнацький.

Член ВО «Батьківщина» Микола Булатецький (194-й округ, Черкаси) заявив, що для повторних виборів у його окрузі просто немає підстав. «Коли партійний актив опозиції заявив про можливість перевиборів, я зателефонував лідерам і попередив, що нікого на таке рішення щодо свого округу не уповноважував», - повідомив кандидат.

«
Перевиборів не буде. Жодної юридичної підстави для цього немає. Це було б приниженням моїх виборців: вони проголосували, чесно відпрацювали, забезпечили процес незважаючи на тиск, побиття, погрози, провокації з боку влади та правоохоронних органів - а тут повторні вибори?! Та я скоріше подохну, ніж на них піду!», - заявив Булатецький.

Висуванець Об'єднаної опозиції, член ВО «Батьківщина» Леонід Даценко (197-й округ, Канів) також ставиться до ідеї перевиборів вкрай негативно: «Ц
ього не розуміють виборці, які обрали мене народним депутатом. На канівському майдані, який вирує під приміщенням окружкому вже понад 10 днів, люди запитують: де гарантія, що результат наступних виборів не буде сфальшований?»

«
Як ми, лідери наших політичних сил та кандидати, будемо дивитися цим людям в очі, якщо погодимося на повторні вибори? Хто нам повірить завтра? Якщо ми не доб’ємося справедливого підрахунку голосів сьогодні, то потім нам буде вкрай важко виконати й інші наші обіцянки», - підкреслив кандидат.

Висуванець ВО «Свобода» Юрій Левченко (223-й округ, Шевченківський район Києва) повідомив, що готовий «брати участь і перемагати, якщо не з першої спроби, то з другої».

«
У нормальній ситуації результати виборів можна встановити за протоколами з мокрими печатками з кожної дільниці. Інша річ - що до них уже пізніше почали вносити фальсифікації, і з огляду на це перевибори справді можуть бути кращим варіантом», - вважає Левченко.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Віктора Трегубова «П'ять округів пекла». !zn

Читайте також:

Яценюк оголосив про консультації серед опозиції зі складання депутатських мандатів

Ківалов підрахував, що вибори були чесними на 99%

У скандальному окрузі № 223 завершено підрахунок голосів: переможцем оголошено Пилипишина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі