«Опора» заявила про системний характер порушень на виборах

Поділитися
У громадянській мережі «Опора» відзначили системне використання адміністративного ресурсу та підкупи виборців, які мали значний вплив на вибори. Спостерігачі також зафіксували фотографування бюлетенів у кабінках, що може свідчити про організований підкуп виборців.

Парламентські вибори в Україні не відповідали базовим демократичним стандартам, порушення мали системний характер, зазначають в громадянській мережі "Опора".

Попередні висновки про спостереження за виборами до Верховної Ради України спостерігачів від "Опори" оприлюднила координатор виборних програм громадянської мережі Ольга Айвазовська у вівторок на прес-конференції в Києві.

""Опора" констатує регрес України у проведенні демократичних виборів ... в умовах змішаної виборчої системи незаконні технології використання адміністративного ресурсу та підкупу виборців мали значний вплив на хід кампанії, що в цілому не сприяло чесності її результатів. Дані порушення носили системний характер", - зазначила Айвазовська.

На думку спостерігача "Опори", вибори можна назвати такими, "які не відповідають базовим демократичним стандартам через відсутність рівних умов проведення кампанії кандидатами і партіями, безпрецедентно велику кількість технічних суб'єктів виборчого процесу, незбалансованість складу виборчих комісій і незбалансованість подачі ЗМІ інформації про партії і кандидатів".

- Держдепартамент США вважає, що вибори в Україні стали кроком назад на шляху до демократії

Говорячи про тенденції, які були притаманні на парламентських виборах, Айвазовська зазначила, що повернення до змішаної системи з мажоритарною складовою спровокувало суб'єктів виборчого процесу до масового застосування нечесних методів ведення виборчої кампанії в одномандатних округах, а органи державної влади не забезпечили рівновіддалене ставлення до всіх суб'єктів виборчого процесу.

Серед порушень спостерігачі "Опори" також зазначають непрямий підкуп виборців, який здійснювався кандидатами і партіями у форматі благодійної діяльності.

Що стосується дня голосування, то, за словами Айвазовської, в 91% виборчих дільниць не було зафіксовано порушень, які могли б вплинути на результат виборів. Однак в 9% інцидентів, свідками яких стали спостерігачі "Опори", найбільш поширеним виявилося порушення таємниці голосування (3%), фотографування бюлетеня в кабінці (3%) - і це може свідчити про організований підкуп виборців.

Говорячи про процес підрахунку голосів та передачу протоколів в окружні виборчі комісії, вона зазначила, що спостерігачі "Опори" зафіксували порушення процедури, винесення печаток з дільниці, що заборонено законом, затягування підписання протоколу підрахунку, повернення протоколів окружними виборчими комісіями дільничним для уточнення даних.

Крім того, спостерігачі "Опори" відзначають, що процедуру розгляду скарг від суб'єктів виборчого процесу та громадян було виконано лише формально.

Айвазовська також розповіла про випадки перешкоджання роботі спостерігачів "Опори" напередодні та у день голосування. Так, за її словами, у всіх округах у Київській області близько 300 спостерігачам скасували реєстрацію, а в день голосування було 3 випадки недопущення спостерігачів на територію комісії. !zn

Читайте також:

У Євросоюзі чекають від української влади чесного підрахунку голосів на виборах

Канадські спостерігачі відмовилися визнати вибори в Україні «повністю чесними»

Польські парламентарі не змогли дати позитивну оцінку виборам в Україні

Президент Європарламенту дав негативну оцінку виборам в Україні

В »Батьківщині» впевнені, що вибори були нечесними і несправедливими


В ОБСЄ заявили, що «ці вибори свідчать про згортання демократії в Україні»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі