Опозиція подала в суд на ЦВК

Поділитися
Опозиція подала в суд на ЦВК © Дмитрия Ларина, УП
Якщо ЦВК не вирішить ситуацію з виборами в проблемних мажоритарних округах, нова Верховна Рада не може бути визнаною легітимною в цілому, вважають в опозиції.
Опозиція оскаржила у Вищому адміністративному суді України (ВАСУ) рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) про оголошення перевиборів на 5 мажоритарних округах.
Про це заявив один з лідерів об'єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час мітингу біля ЦВК.
«Ми сьогодні подали в суд на ЦВК з вимогою скасувати рішення про оголошення перевиборів, порахувати бюлетені на округах, де перемогли наші кандидати, і визнати перемогу опозиційних кандидатів», - сказав Яценюк.
«Але нас це не влаштовує, оскільки в цих округах наші кандидати виграють у кілька тисяч голосів у своїх конкурентів. Є відповідні протоколи і документація», - зазначив Яценюк, запропонувавши членам ЦВК взяти калькулятори і перерахувати голоси на всіх округах, де сталося «підтасування»голосів.
Опозиціонер наголосив, що Верховна Рада, як і ЦВК, не прийняла рішення про перевибори, а переадресувала його в інший орган.
За словами Яценюка, прийняте парламентом звернення до Центрвиборчкому призначити повторні вибори в одномандатних округах № 94, 132, 194, 197, 223 - «це свідчення того, що ЦВК і парламент грають у пінг-понг».
Він вважає, що якщо ЦВК не вирішить ситуацію з виборами в проблемних мажоритарних округах, нова Верховна Рада не може бути визнаною легітимною в цілому.
«Якщо жодного рішення не буде, однозначно, що наступна Верховна Рада буде не легітимною, тому що отримані мандати не матимуть ніякої законної сили для депутатів», - підсумував Яценюк.
У прес-службі ВАСУ повідомили, що в них поки немає інформації про надходження даного позову.
Нагадаємо, у вівторок, 6 листопада, Верховна Рада своєю постановою рекомендувала Центральній виборчій комісії (ЦВК) призначити повторні вибори в п'яти одномандатих округах - № 94, 132, 194, 197, 223.
У свою чергу, Об'єднана опозиція «Батьківщина» заявила, що не визнає результати виборів, поки опозиційним кандидатам не повернуть «вкрадені мандати».
Вибори народних депутатів пройшли в Україні 28 жовтня. Вибори пройшли за змішаною системою: 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 - за мажоритарними округами. Наразі до ЦВК в електронному вигляді надійшло 99,95% протоколів за партійними списками і 99,62% - по одномандатних округах. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі