Опозиція програла у 14 мажоритарних округах через відсутність єдиного кандидата

Поділитися
© gpravda.com
Неузгодженість дій «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу» призвела до конкуренції між мажоритарниками від цих політичних сил. Цим з успіхом скористалися провладні кандидати.

Відсутність узгоджених кандидатів від «Батьківщини», «Свободи» і «УДАРу» коштувала опозиції перемоги, як мінімум, у 14 мажоритарних округах. Про це свідчать результати виборів, оприлюднені на сайті ЦВК.

Зокрема, в окрузі № 14 з центром у Жмеринці Вінницької області сумарна кількість голосів, відданих за представника «Батьківщини» Івана Мельничука та кандидата від «УДАРу» на 4% перевищує підсумковий результат самовисуванця Віктора Жеребнюка, який переміг у цьому окрузі.

Бютівець Роман Карпюк, який балотується по округу № 20 з центром у Горохові Волинської області, поступився переможцю - Сергію Мартиняку - менше 0,5%. У той же час загалом кандидати від «Батьківщини» і «УДАРу» випередили суперника на 6%.

Схожа ситуація склалася у сусідньому окрузі № 21 з центром у Ковелі, де кандидат від «Батьківщини» Ігор Гузь програв Степану Івахіву менше 1%, однак підсумковий результат опозиціонерів виявився вище показника кандидата-самовисуванця більш ніж на 2%.

- У ЦВК винесли вердикт нинішнім виборам: найбрудніші в історії України

Крім того, в окрузі № 66 (Малин Житомирської області) переможцем виявився регіонал Віталій Журавський, незважаючи на те, що рейтинг кандидатів від «Батьківщини» і «УДАРу» в остаточному підсумку вище на 2%. Округ № 87 став епіцентром боротьби між самовисуванцем Юрієм Дерев'янком та свободівцем Манолієм Піцуряком. Незважаючи на те, що кандидатів від «Свободи» і «УДАРу» підтримали 50% виборців, мінімальну перемогу здобув Дерев'янко.

Схожа ситуація склалася в окрузі № 90 у Білій Церкві, де свободівець Олександр Марченко мінімально поступився самовисуванцю Віталію Чудновському. Варто відзначити, що сумарний рейтинг представників «Свободи» і «УДАРу» виявився на 7% вище, ніж у Чудноівського.

В окрузі № 96 (Вишгород) з розривом в 800 голосів на першому місці опинився регіонал Ярослав Москаленко, який переміг бютівця Олександра Кандибу. При цьому рейтинг кандидата від «Батьківщини» і представника «УДАРу» Дмитра Крейніна перевалив за 50%.

Ще два мандати регіонали отримали у Кіровоградській області (№ № 100 і 102), де сумарний рейтинг опозиціонерів виявився вищим. Крім того, у разі висунення узгодженого кандидата, «Батьківщина» могла завоювати перемогу в окрузі № 132 (Первомайськ Миколаївської області), № 155 (Дубровиця Рівненської області), № 188 (Хмельницький), № 191 (Старокостянтинів Хмельницької області), № 199 ( Жашків Черкаської області).

При цьому варто відзначити, що єдиний кандидат від опозиції міг би розраховувати на перемогу тільки в тому випадку, якщо більшість прихильників іншого кандидата віддали голоси за узгодженого кандидата. Крім того, необхідно підкреслити, що у всіх перерахованих вище округах другі місця посіли представники ВО «Батьківщина» або ВО «Свобода», а кандидати від партії «УДАР» розташувалися на третіх місцях і нижче.

Крім того, опозиція теоретично могла б розраховувати на перемогу в округах № 82 (Пологи Запорізької області), № 101 (Голованівськ Кіровоградської області) та № 184 (Нова Каховка Херсонської області), де загальний рейтинг опозиціонерів виявився приблизно на одному рівні з переможцем кандидатом. Відзначимо, що в одному з округів друге місце посів кандидат від партії УДАР.

В округах № 11 (Вінниця), № 197 (Канів Черкаської області) та № 223 (Шевченківський район Києва) триває підрахунок голосів, але не виключено, що кандидати від «Батьківщини» і «Свободи» програють, хоча в цілому показники опозиційних кандидатів в цих округах набагато вищі, ніж рейтинги перемогли там самовисуванців.

Як відомо, за підсумками виборів Верховної Ради Партія регіонів за допомогою самовисуванців, які перемогли в мажоритарних округах, може сформувати однопартійну більшість.

Зокрема, за партійними списками Партія регіонів, за попередніми даними, зможуть провести в парламент 71-72 депутатів, при цьому в мажоритарних округах кандидати від правлячої партії перемагають в 114-115 округах. Таким чином, загалом у фракцію ПР можуть увійти майже 190 осіб. !zn

Читайте також:

Паралельний підрахунок голосів показав фальсифікацію результатів виборів у 35 округах

У ЦВК надійшов протокол з округу, в якому «свободівець» Іллєнко переміг Герегу

Кличко розповів, чому мажоритарники «УДАРу» програли в Києві

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі