Рівень підкупу на парламентських виборах побив усі рекорди

Поділитися
Проблеми на виборах в Україні виникали як в ході виборчої кампанії, так і в день голосування і при підрахунку голосів. В Комітеті виборців вважають, що зараз в деяких округах відбуваються «такі речі, які можуть спотворити результат».

Нинішні парламентські вибори не наблизили Україну до стандартів демократичних виборів, а такого високого рівня підкупу виборців Україна ще не бачила, заявляє голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

Про це він сказав під час круглого столу, організованого Міжнародною місією громадянського суспільства зі спостереження за виборами в Україні.

«Тут ми можемо говорити як про хід виборчої кампанії, так і про певні проблеми, які виникали на округах в день голосування та під час підрахунку голосів», - сказав Черненко.

За його словами, частини цих проблем, які спостерігалися зараз, на виборах 2006, 2007 років не було, оскільки тоді не застосовувалася змішана виборча система.

Як зазначив керівник КВУ, саме у мажоритарних округах спостерігачі фіксували підкуп виборців під час агітації. «Цей підкуп став, за нашими оцінками, масовим. Ніколи на виборах в Україні стільки фактів підкупу ми не фіксували", - зазначив він.

Окрім того, Черненко відзначив проблеми з формуванням виборчих комісій, в яких була представлена велика кількість «технічних» партій. Разом з тим, зазначив він, хоча комісії були незбалансовані, в день голосування вони «провели вибори більш-менш нормально».

Також Черненко зазначив, що в деяких округах відзначається свідоме затягування комісіями підрахунку голосів.

Сам день голосування він назвав більш-менш спокійним, проте спостерігачі, сказав Черненко, фіксували так звані «каруселі» - підвезення груп людей для голосування на дільницях.

Крім того, в деяких місцях фіксувалася аномально велика кількість тих, хто голосував вдома, а на деяких дільницях під час підрахунку голосів вимикалося світло.

«Але сказати, що масив порушень під час голосування спотворив результат в загальнонаціональному багатомандатному окрузі, у нас підстав немає», - сказав Черненко.

При цьому він зазначив, що спостереження за підрахунком голосів у деяких округах триває, оскільки там «відбуваються такі речі, які можуть вплинути, спотворити результат саме на цих округах». !zn

Читайте також:

Світовий конгрес українців закликав спостерігачів повернутися до окружкомів

Представник «Свободи» заявляє, що в 215-му окрузі у Києві намагаються зірвати вибори

«Опора» заявила про системний характер порушень на виборах

На Рівненщині опозиціонер оскаржить в суді перемогу провладного кандидата

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі