Російські спостерігачі готуються обґрунтувати легітимність виборів в Україні математично

Поділитися
Унікальна методика російських спостерігачів з місії CIS-EMO дозволяє обґрунтувати легітимність виборів за допомогою експертних оцінок, отриманих за допомогу дельфи-методу, методу мозкового штурму і методу синектики. Росіяни готові використовувати також «критерій хі-квадрат Пірсона».

Російська місія спостерігачів CIS-EMO представили математичну модель оцінки легітимності виборчого процесу в Україні.

Суть методики, за словами директора місії CIS-EMO Олексія Кочеткова, така: після виборів місія в електронному вигляді отримує від ЦВК України зведені дані за підсумковими протоколами на виборчих дільницях.

Ці дані містять відомості про кількість зареєстрованих виборців, явку та результати голосування як щодо кандидатів-одномандатників, так і щодо партій. За допомогою своєї унікальної методики CIS-EMO виявляє «аномальні» виборчі дільниці та округи, потім накладає на отриману «карту» власні зібрані відомості про порушення, а потім визначає їхній вплив на зроблений виборцями вибір.

«Для вирішення цього складного завдання використовуються експертні оцінки, отримані за допомогою дельфі-методу, методу мозкового штурму і методу синектики, - розповів координатор місії CIS-EMO Дмитро Єфімов. - Математична частина вирішується на основі кластерного аналізу, статистичними функціями та критерієм хі-квадрат Пірсона, які реалізовані в математичному пакеті SPSS Statistics. Для збору, зберігання та аналізу інформації про порушення, зафіксовані місією, використовується програма Microsoft Access».

Російські спостерігачі переконані в тому, що перехід від емоційно-оцінних суджень про легітимність виборів до застосування суворих математичних методів не тільки буде сприяти взаєморозумінню між різними місіями, але і сприятливо позначиться на ході демократичного процесу у країні. «Є таке правило: критикуючи - пропонуй. Ми скористалися цим правилом і розробили відкриту математичну методику, за допомогою якої кожна зацікавлена людина може перевірити дані голосування на предмет можливих фальсифікацій», - сказав у директор CIS-EMO Олексій Кочетков.

Організація зі спостереження за виборами CIS-EMO створена і зареєстрована в Росії у вересні 2003 року як міжнародна неурядова організація.

Читайте також:

У Хмельницькій області замгубернатора попросив голосувати за регіоналів: Вам що, шкода? (ВІДЕО)

Спостерігачі викрили сина Азарова в підкупі виборців і незаконній агітації

Російські спостерігачі впевнені, що підкуп виборців не вплине на результат виборів

Кандидати в депутати пропонують за голоси виборців від 50 до 500 гривень

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі