Суд визнав законними способи збільшення Партією регіонів підтримки виборців

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Кримський суд не зацікавив аудіозапис, на якому один з керівників кримського штабу Партії регіонів розповідав про способи збільшення підтримки виборців до 40%. Серед методів, які перераховує регіонал, є і незаконні.

Аудіозапис інструктажу одного з керівників кримського штабу Партії регіонів Володимира Сидорова став предметом розгляду в суді. На записі регіонал дав установку агітаторам і активістам ялтинського штабу ПР збільшити підтримку електорату до 40% на парламентських виборах. Для цього Сидоров запропонував організувати підвезення виборців на дільниці, вносити правки до реєстру виборців без їхньої безпосередньої участі, змушувати дільничних лікарів виписувати довідки про голосування на дому.

Незважаючи на те, що Сидоров перераховує методи, серед яких зустрічаються і незаконні, суд і прокуратура залишили аудіозапис без уваги.

Регіонал у суді визнав запис повним і автентичним, при цьому судді окружного адмінсуду п'ять разів перепитали -
чи це його голос і чи не монтований. Кожного разу Сидоров відповідав ствердно. Тим не менш, суди не взяли аудіозапис до уваги, оскільки «не відоме джерело його походження та конкретні обставини отримання для того, щоб суд мав можливість визначити, чи не було отримано запис з порушенням закону». Про останній, зауважимо, ніхто з відповідачів не заявляв.

- У Донецькій області - епідемія «передвиборного» остеохондрозу

Перша установка міні-штабам, агітаторам і координаторам була чіткою: організація підвезення до дільниць виборців, які при опитуваннях називалися прихильниками, але можуть і не прийти.

«40% - це означає, що їх потрібно привезти, - наставляв ялтинських однопартійців Сидоров. - Які тут можуть виникати проблеми? Ну, по-перше, ті, хто сказали, що вони наші прихильники, вони можуть і не піти на дільницю. Ось нам потрібно знаходити підходи до них. На кожній дільниці буде підвезення».

Друге завдання «мобілізатора» - організація голосування на дому літніх виборців, які не потрапляють у категорію НСП («неспроможні самостійно пересуватісь»).

«У цьому законі зазначено, що вони будуть голосувати виключно після отримання довідки про те, що вони за станом здоров'я будуть голосувати на дому .... Це означає, що потрібно підключати дільничних терапевтів, через міськраду, через керівництво наше партійне з тим, щоб дільничні терапевти відвідали цих людей і виписали їм такі довідки. Але для того, щоб виписали, потрібно це все організувати».

По суті, йдеться про спонукання лікарів виписувати людям довідки про поганий стан здоров'я без їх звернення. В судовому засіданні керівник ялтинського штабу партії Сергій Репкін пояснював, що такі дії означають лише турботу про городян.

«Що стосується спонукання медпрацівників виписувати довідки без людей, навіть з того тексту, який представив Формус (кандидат-позивач - ред.), там зрозуміло, що мета була переговорити з лікарями, щоб вони скоріше йшли допомагати, щоб медпрацівники постали з людським обличчям. Всім відомо, що вони трохи халатно ставляться до своїх обов'язків. Це не порушення чиїхось прав, а тільки безпосередня допомога», - запевняв суд Репкін.

Третя технологія турботи про те, щоб люди в базовому регіоні масово взяли участь у виборах, припускає внесення змін до реєстру виборців ... без участі самих виборців. Посилаючись на неназвані «дослідження», Сидоров повідомив ялтинським штабістам і агітаторам, що реєстр не враховує сім відсотків виборців.

«Я запевняю, що ці сім відсотків гуляють і у вас. Списки, які будуть на виборчій дільниці, вони будуть такі ж погані, як і були раніше. Нітрохи не краще. Незважаючи на те що реєстр наш, тим не менше це пов'язано з певною технологією уточнення реєстру», - говорив ідеолог кримського штабу. - Схема така: агітатор повинен піти на дільницю і звірити свої дані зі списком, і виявивши, що «його» виборець там відсутній, піти до нього і взяти «підписану ним заяву, форма заяви буде на кожній дільниці».

«Тобто агітатор може потім представляти цю людину на засіданні комісії. Людині не обов'язково приходити на виборчу дільницю для того, щоб потім потрапити в список. Але при цьому він повинен здати заяву, підписану цією людиною, і копію паспорта. Це два обов'язкових документи. Зараз, фактично (ну, як Валерій Федорович сказав, ну, ми тут всі свої), узгоджено, і буде вказівка, щоб реєстр приймав ці документи без появи виборця», - продовжував повідомляти Володимир Сидоров про дії, в яких ні суд, ні прокуратура (судячи з відсутності реакції на заяву кандидата) нічого протизаконного не угледіли.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Валентини Самар «Мисливці за голосами». !zn

Читайте також:

У Рівненській області конкуренти «зняли» з виборів опозиційного кандидата

У Житомирі МНСники розвішують агітаційні плакати регіонала (ФОТО)


Суд оштрафував пенсіонерку за публічну відмову голосувати за регіоналів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі