ЦВК і опозиція наполягають, що для призначення перевиборів необхідний окремий закон

Поділитися
В опозиції і Центрвиборчкомі побоюються, що запропоновані Партією регіонів зміни до закону про вибори поставлять встановлення результатів в залежність від того, представники яких політичних сил входять до складу комісії.

Опозиція і Центральна виборча комісія побоюються, що нові зміни до закону про вибори дозволять встановлювати результати голосування в залежності від представників політичних партій в комісії і наполягають на окремому законі про перевибори, пише видання «Коммерсант-Украина».

Нагадаємо, в зареєстрованому законопроекті про внесення змін до закону про вибори пояснюються підстави для призначення повторних виборів «... у разі неможливості достовірного встановлення підсумків голосування або результатів виборів». На даний час за законом є тільки дві підстави, на яких ЦВК може призначити перевибори - це визнання виборів як несформованих і якщо кандидат після свого обрання не отримав депутатський мандат.

Варто відзначити, що у п'яти проблемних округах зараз стоїть проблема псування бюлетенів та іншої виборчої документації. А новий закон пропонує розширити перелік повноважень для призначення перевиборів, як і встановити терміни їх проведення, а саме не пізніше ніж через 30 днів після рішення ЦВК про неможливість встановлення результатів голосування.

Якщо такі зміни будуть прийняті, то з урахуванням двох місяців на проведення агітації, перевибори пройдуть у лютому 2013 року.

«Законопроект буде прийнятий відразу у двох читаннях. Його текст зрозумілий, і обговорювати там нічого - це єдиний розумний вихід зі сформованої ситуації», - упевнений регіонал Володимир Олійник.

Однак у ЦВК не впевнені в ефективності пропонованих змін. «Запропоновані зміни - палиця з двома кінцями. З одного боку, дозволяється ситуація з п'ятьма проблемними округами, з іншого - з'являється можливість визнання недійсними результатів будь-яких інших виборів. Так можна довести ситуацію до абсурду», - підкреслив член ЦВК Андрій Магера.

Він запропонував регулювати питання про призначення перевиборів окремим законом «Про особливості проведення повторних виборів», що дозволити «вирішити проблему більш чисто».

У партії «Батьківщина» побоюються, що зміни закону, ініційовані Партією регіонів, будуть спрямовані проти опозиції. «Необхідно уточнити, що означає: «ЦВК не зміг встановити результати виборів». Таке може бути, якщо сталася масштабна пожежа або знищена первинна документація! Тепер ЦВК, де більшість - від Партії регіонів, зможе не встановлювати результати виборів по всіх округах, де перемогла опозиція, доти, поки їх не влаштує результат!», - обурився член парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Подгорний ( «БЮТ-Батьківщина»).

У той же час, експерти пропонують використовувати проект змін до закону тільки один раз для вирішення проблеми з перевиборами у п'яти скандальних округах.

«Краще, щоб пропозиція Олександра Козуба було одноразовою нормою, яка спрацює для виходу з ситуації у п'яти проблемних округах», - запевнив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Як повідомлялося, 14 листопада, народний депутат від Партії регіонів Олександр Козуб зареєстрував у Верховній раді законопроект про внесення змін до закону про вибори народних депутатів, що стосуються повторних виборів в одномандатних виборчих округах. !zn

Читайте також:

Вищий адмінсуд відхилив ще два позови опозиції щодо виборів у суперечних округах

Партії відзвітували ЦВК за витрачені на виборах гроші

Тимошенко підтримала рішення опозиції не відмовлятися від мандатів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі