У новій Раді створять слідчу комісію з фальсифікацій на виборах

Поділитися
Представники нинішньої опозиції мають намір створити у новому парламенті тимчасову слідчу комісію, яка розгляне кожний факт порушень на виборах. Фальсифікаторам загрожує до шести років в'язниці.

Об'єднана опозиція закликає членів окружних комісій не піддаватися тиску влади, а міжнародних спостерігачів - не залишати Україну після парламентських виборів і допомогти відстояти голоси в проблемних округах. Про це заявив керівник юридичного департаменту Центрального штабу Об'єднаної опозиції «Батьківщина» Павло Петренко, повідомляє прес-служба «Фронту змін».

«Ми зараз маємо у своєму розпорядженні 33 тис. протоколів, які є доказами для судів і для ЦВК при остаточному підрахунку голосів. Будь-які дії щодо фальсифікації виборів знайдуть свою оцінку. Після початку роботи нової Верховної Ради буде створена тимчасова слідча комісія, яка розгляне кожний факт фальсифікацій і порушень на цих виборах. І кожен винний член і голова комісії понесе відповідну кримінальну відповідальність», - сказав він.

За його словами, зараз основні фальсифікації відбуваються за рахунок завищення явки. Павло Петренко нагадав, що Об’єднана опозиція вела паралельний підрахунок голосів і зібрала протоколи з «мокрими печатками» з усіх без винятку дільниць.

"Згідно з нашим паралельним підрахунком голосів, явка становила близько 56%. Офіційно ЦВК оголосила явку 58%. І саме на такий відсоток влада і намагається зараз собі збільшити результат", - підкреслив він.

Влада намагається змінити результат голосування і в мажоритарних округах, наголосив він. Зокрема, в тих округах, де перемагає представник опозиції, ОВК затримують надання інформації по результатах голосування.

"У близько десятка мажоритарних округів, де перемагають представники опозиції, зараз застосовується нова технологія. Так, по округах в Миколаївській і Кіровоградській областях, зокрема в 9 окрузі, влада змушує членів ДВК і спостерігачів заднім числом складати акти про порушення, щоб через суди визнавати недійсним голосування по тих дільницях, де ми маємо великий результат. Зокрема, по місту Кіровоград вже подано 32 позови", - повідомив Павло Петренко.

"Ми знаємо, що така сама технологія буде застосовуватися в Миколаївській області, де виграли два представники опозиції по 130 і 131 округу", - додав він.

Павло Петренко також повідомив, що в 14-му окрузі, де перемагає кандидат від Об’єднаної опозиції, була підроблена заява голови однієї з ДВК про нібито вкидання бюлетенів, і ОВК хотіла на підставі цього зробити повний перерахунок голосів.

"Потім голова комісії визнала, що всі ці документи є сфальсифікованими. На сьогоднішній день ми можемо констатувати, що ми цей округ виграємо", - підкреслив він.

Павло Петренко закликав представників ОВК та ДВК не піддаватися тиску чи підкупу з боку влади.

"Ті кандидати від влади, які зараз вас шляхом підкупу чи тиску намагаються спонукати на фальсифікації, вони про вас забудуть на наступний день після отримання мандату. А у вас зараз є варіант – або отримати 500 доларів і 6 років тюрми, або вчинити чесно і по закону", - звернувся Павло Петренко до членів виборчих комісій.

"Ми зараз маємо у своєму розпорядженні 33 тисячі протоколів, які є доказами для судів і для ЦВК при остаточному підрахунку голосів. Будь-які дії з фальсифікації виборів знайдуть свою оцінку. Після початку роботи нової Верховної Ради буде створена тимчасова слідча комісія, яка розгляне кожен факт фальсифікацій і порушень на цих виборах. І кожен винний член і голова комісії понесе відповідну кримінальну відповідальність", - додав голова юридичного департаменту Центрального штабу Об’єднаної опозиції.

Він також звернувся до міжнародних спостерігачів із закликом не залишати Україну і приїхати на "проблемні" округи, а це насамперед Кіровоградська, Вінницька, Київська, Миколаївська області та місто Київ. "Приїдьте туди і спільно з нашими спостерігачами, спільно з юристами Об’єднаної опозиції та членами комісій допоможіть захистити результат", - зазначив Петренко.
!zn

Читайте також:

ЦВК пригрозила сисадмінам окружних комісій кримінальними справами за спотворення результатів виборів

Рівень підкупу на парламентських виборах побив усі рекорди

Світовий конгрес українців закликав спостерігачів повернутися до окружкомів

Представник «Свободи» заявляє, що в 215-му окрузі у Києві намагаються зірвати вибори

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі