У ЦВК винесли вердикт нинішнім виборам: найбрудніші в історії України

Поділитися
У ЦВК винесли вердикт нинішнім виборам: найбрудніші в історії України © Андрій Товстиженко, DT.UA
У ЦВК впевнені, що в багатьох округах результати голосування не просто під сумнівом, «а свідчать, що їх грубо сфальсифіковано», а підрахунок голосів увійшов «в дуже жахливу фазу».

Нинішня кампанія стала найбруднішою в історії України, заявила заступник глави Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, коментуючи результати виборів.

"Якщо день голосування, день волевиявлення громадян пройшов досить спокійно і прозоро, то, на жаль, найголовніша стадія у виборах - встановлення підсумків голосування і результатів виборів - на сьогодні увійшла в дуже жахливу фазу. Є кілька округів в Україні, які вельми явно демонструють порочність, складову мажоритарної системи виборів", - сказала вона журналістам у четвер у ЦВК.

За словами заступника голови Центрвиборчкому, на сьогоднішній момент є багато виборчих округів, де результати голосування не просто під сумнівом, "а свідчать, що їх грубо сфальсифіковано".

Вибори в парламент України проводились за змішаною системою - по 225 народних депутатів обираються за партійними списками і в мажоритарних округах (вибори 2007 року проходили за пропорційною системою). За "мажоритаркою" балотувалися або від партії, або шляхом самовисування. Прохідний бар'єр для партій за партійними списками на цих виборах склав 5%. У мажоритарних округах обраним вважається кандидат, що набрав найбільше голосів у порівнянні з іншими кандидатами.

Закон не передбачає порогу явки виборців, при якому вибори можуть вважатися такими, що відбулися. Також закон не передбачає можливості визнання виборів недійсними - ЦВК зобов'язана встановити результати виборів за партійними списками, незалежно від кількості виборчих дільниць, на яких голосування було визнано недійсним, а окружна комісія зобов'язана встановити результати виборів по мажоритарному кандидату також незалежно від кількості виборчих дільниць, на яких голосування було визнано недійсним. !zn

Читайте також:

У ЦВК надійшов протокол з округу, в якому «свободівець» Іллєнко переміг Герегу

ЦВК залишилося обробити менше 1% протоколів: розрив між ПР і «Батьківщиною» скоротився до 4,5%

Паралельний підрахунок голосів показав фальсифікацію результатів виборів у 35 округах

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі